Italská panna cotta s jahodami

Tento úžasný Italský dezert je tu poměrně málo rozšířený, ale přesto hodně známý.

Málokdo si troufne zkusit si jej doma a přitom to je jeden z nejjednodušších receptů a podle chuti je i jednoduché ho upravit pro sebe.

Zvolili jsme panna cottu s jahodami jako tu nejznámější, nicméně doporučujeme ji i s jakýmkoliv jiným ovocem, například višněmi nebo malinami.

Ingredience
Smetana ke šlehání 500 ml
Mléko 100 ml
Jahody dle chuti
Želatina 2 plátky
Cukr moučka 200 g
Vanilkový lusk 1 ks
Máta Pár snítek
Volitelné
Kvalitní čokoláda 200 g
Postup
Nejprve si připravíme formičky. Želatinu vložíme do hrnce, zalijeme mlékem a na mírném ohni ji rozpustíme. Nesmí však vařit.

Do dalšího kastrůlku nalijeme šlehačku. Vanilkový lusk podélně rozpůlíme, dužninu nožem vyškrábeme a smícháme ji s cukrem. Cukr přidáme ke smetaně a za stálého míchání (metličkou) ji přivedeme k varu. Poté, co smetana přejde varem, zmírníme oheň a šleháme, dokud smetana nezačne houstnout. Přidáme želatinu, vše prošleháme, ale hmotu už dále nevaříme.

Hotovou hmotu vlijeme do formiček nebo do formy a chladíme v lednici minimálně 3 hodiny.

Vychlazený krém vyklopíme na talíř a můžeme posypat (případně i obmažeme) čokoládou, dozdobíme jahodami a snítkou máty.

 

One Comment

  1. Anonym says:

    toho cukru je tam príšerne veľa. Neskutočne sladké.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>