Karamelový dort

Tento karamelový dort je pro naprosté milovníky sladkého a cukru obecně. Je pro zkušenější cukráře, ale i ti méně zkušení ho určitě zdolají.

Těsto:
vejce 5 ks
cukr 150 g
pomerančová šťáva 5 lžic
pohanková mouka 150 g
kypřící prášek 2 lžičky
Krém:
bílá želatina 7 plátků
pomerančová šťáva 6 lžič
cukr 160 g
vejce 4 ks
smetana 500 ml
Ozdoba:
jahody 6 ks
banán 1 ks
citronová šťáva 1 lžíce
Postup
Troubu předehřejeme na 175 °C. Dno rozvírací formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem.

Na těsto třeme vejce, cukr a pomerančovou štávu 8 minut dokrémova. Mouku smícháme s kypří­cím práškem, prolijeme, na vaječný krém a metlou na šlehání jemně zapracujeme. Těsto naplníme do rozvírací formy a pečeme asi 25 minut. Po upečení nechá­me vychladnout na kuchyň­ské mřížce.

Na krém dáme do stude­né vody nabobtnat želati­nu. Na pánvi necháme dozlatova zkaramelizovat cukr, přilijeme pomerančo­vou šťávu a necháme vy­chladnout.

Vejce s pomerančovým karamelem šleháme v teplé vodní lázni 3 minuty do pěny. Vymačkanou želatinu při mírné teplotě rozpustí­me a tenkým pramínkem vlijeme do vaječné pěny. Krém postavíme do studené vodní lázně a za stálého míchání vychladíme. Sme­tanu ušleháme dopevna, a když krém začne tuhnout, ještě jednou ho důkladně promícháme a vmícháme šlehačku.

Korpus vodorovně pře­krojíme. Na spodní díl kor­pusu položíme dortový prstenec a rozetřeme polo­vinu krému. Přiložíme vrchní díl a potřeme zbý­vajícím krémem. Povrch uhladíme. Chladíme zhru­ba 2 hodiny.

Sundáme prstenec, po­vrch dortu ozdobně po­klademe půlkami jahod a kousky banánu pokapa­nými citronovou šťávou.

[print_gllr id=1401]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient