Likérový dort s lískovými oříšky

Jeden z časově náročnějších dortů pro trpělivější. Tento dort zaujme zejména ty, kteří si potrpí na krémy.

Piškotové těsto:
vejce 3 ks
cukr 120 g
sůl špetka
polohrubá mouka 100 g
mleté lískové oříšky 100 g
kypřící prášek 1 lžička
Na krém:
želatina 6 plátků
měkký tvaroh 250 g
vaječný koňak 150 ml
moučkový cukr 50 g
nastrouhaná kůra z 1 ks citronu
smetana 500 ml
Další ingredience:
kompotované brusinky 400 g
sekané lískové oříšky 4 lžíce
Postup
Piškotové těsto:

Troubu předehřejeme na 175 °C. Roz­vírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Oddělíme vejce. Utře­me žloutky s cukrem a solí. Z bílků ušleháme pevný sníh, mouku smícháme s kypřícím práškem a mletými lískovými oříšky a střídavě se sněhem zapracujeme do žloutkového krému.

Formu naplníme těstem a pečeme asi 25 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Piškotový korpus vodorov­ně překrojíme.

Krém a dohotovení:

Želatinu dáme do studené vody nabobtnat. Tvaroh smícháme s vaječným li­kérem, moučkovým cukrem a citrono­vou kůrou. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a pozvolna vmícháme do tvarohové směsi. Jakmile směs začne želírovat, ušle­háme smetanu a vmícháme do směsi.

Na spodní díl korpusu položíme dor­tový prstenec a potřeme jej 2/3 krému. Přiklopíme vrchní díl a potřeme zbylým krémem. Po lžících poklademe brusinka­mi a vidličkou mramorově ozdobíme. Dort chladíme asi 2 hodiny.

Sundáme prstenec. Sekané lískové oříšky opražíme a povrch dortu posypeme kolem okraje.

[print_gllr id=969]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient