Prázdninový ovocný dort

Přestože vypadá recept složitě, jedná se o rychlý a jednoduchý dort, vhodný i pro začátečníky v pečení.

Dort je chuťově velmi svěží a vhodný pro každou příležitost.

Pěkně nazdobené ovoce dodá dortu nejen úžasnou chuť, ale i příjemný vzhled.

Těsto
Vejce 3 ks
Moučkový cukr 120 g
Vanilkový cukr 1 ks
Horká voda 3 lžíce
Polohrubá mouka 200 g
Prášek do pečiva 1 ks
Holandské kakao 3 lžíce
Banány (hodně zralé) 3 ks
Náplň
Vanilkový krém
Marmeláda
Mléko, rum poměr 4:1
Zdobení
Smetana ke šlehání 1 ks
Ztužovač do smetany 1 ks
Moučkový cukr 2 lžíce
Další suroviny
Ovoce dle chuti (doporučuji jahody), kokos
Postup
Formu na pečení (23 cm) si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu si zapneme na 175°C.
Banány si oloupeme a v misce rozmačkáme, nebo nastrouháme na hrubém struhadle.Do vyšší mísy vklepneme žloutky.
Bílky dáme do jiné vyšší nádoby, kde z nich a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
Ke žloutkům přidáme cukr a vše promícháme. Pak přidáme horkou ! vodu a vše šleháme do husté pěny. Do ní přidáme rozmačkané banány a pomalu je zašleháme.

Mouku a prášek do pečiva si smícháme dohromady a tuto sypkou směs postupně zašleháváme do žloutkové pěny.Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. 2/3 těsta si odebereme a do něj vmícháme kakao smíchané s troškou mouky (netvoří se pak hrudky).
Těsto dáváme střídavě do středu připravené formy – vždy 2 lžíce tmavého a 1 lžíci světlého.

Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 min. na 175°C a poté teplotu snížíme na 170°C. Pečeme přibližně 50 – 55 min. dle typu trouby. Jestli je korpus hotový, můžeme vyzkoušet zapíchnutím ostré špejle do těsta. Je-li čistá, je hotovo. Korpus necháme vychladnout.

Vanilkový krém si připravíme dle návodu.
Moučkový cukr si se ztužovačem promícháme a pomalu vsypeme do smetany na šlehání. Vyšleháme je do tuha a uchováme v chladnu.

Studený korpus si v polovině prokrojíme a spodní díl si pomažeme pikantnější marmeládou ( rybíz,maliny,angrešt,..) a částí krému. Pak dort přiklopíme a horní plochu si lehce pokameme mlékem smíchaným s rumem. Dort pomažeme ze shora i ze stran zbytkem krému. Potom boky dortu ještě pomažeme tenkou vrstvou šlehačky a obalíme je v kokosu. Dort pak dozdobíme zbylou šlehačkou a jahodami dle fantazie.


 

6 Comments

  1. Anonym says:

    Mohu tento dort s kremem pretahnout potahovaci hmotou? Nebo bysre zvolili jiny krem?

    • Petulka says:

      Dobrý den,

      já osobně bych raději tento dort potahovací hmotou nepřetahovala. Mám zkušenosti s podobným dortem a potahovací hmota příliš nedržela, při krájení hodně opadávala.

  2. Anonym says:

    dobry den a sceho je ten vanilkový krém nebo jestli jse to da koupit v obchode

  3. Anonym says:

    Zdravim, chci se zeptat, ty banany jsou nezbytne anebo lze upect i bez nich?

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>