Přestože vypadá recept složitě, jedná se o rychlý a jednoduchý dort, vhodný i pro začátečníky v pečení.
Dort je chuťově velmi svěží a vhodný pro každou příležitost.
Pěkně nazdobené ovoce dodá dortu nejen úžasnou chuť, ale i příjemný vzhled.
Těsto |
Vejce |
3 ks |
Moučkový cukr |
120 g |
Vanilkový cukr |
1 ks |
Horká voda |
3 lžíce |
Polohrubá mouka |
200 g |
Prášek do pečiva |
1 ks |
Holandské kakao |
3 lžíce |
Banány (hodně zralé) |
3 ks |
Náplň |
Vanilkový krém |
Marmeláda |
Mléko, rum |
poměr 4:1 |
Zdobení |
Smetana ke šlehání |
1 ks |
Ztužovač do smetany |
1 ks |
Moučkový cukr |
2 lžíce |
Další suroviny |
Ovoce dle chuti (doporučuji jahody), kokos |
|
Postup |
Formu na pečení (23 cm) si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu si zapneme na 175°C.
Banány si oloupeme a v misce rozmačkáme, nebo nastrouháme na hrubém struhadle.Do vyšší mísy vklepneme žloutky.
Bílky dáme do jiné vyšší nádoby, kde z nich a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
Ke žloutkům přidáme cukr a vše promícháme. Pak přidáme horkou ! vodu a vše šleháme do husté pěny. Do ní přidáme rozmačkané banány a pomalu je zašleháme.
Mouku a prášek do pečiva si smícháme dohromady a tuto sypkou směs postupně zašleháváme do žloutkové pěny.Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. 2/3 těsta si odebereme a do něj vmícháme kakao smíchané s troškou mouky (netvoří se pak hrudky).
Těsto dáváme střídavě do středu připravené formy – vždy 2 lžíce tmavého a 1 lžíci světlého.
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 min. na 175°C a poté teplotu snížíme na 170°C. Pečeme přibližně 50 – 55 min. dle typu trouby. Jestli je korpus hotový, můžeme vyzkoušet zapíchnutím ostré špejle do těsta. Je-li čistá, je hotovo. Korpus necháme vychladnout.
Vanilkový krém si připravíme dle návodu.
Moučkový cukr si se ztužovačem promícháme a pomalu vsypeme do smetany na šlehání. Vyšleháme je do tuha a uchováme v chladnu.
Studený korpus si v polovině prokrojíme a spodní díl si pomažeme pikantnější marmeládou ( rybíz,maliny,angrešt,..) a částí krému. Pak dort přiklopíme a horní plochu si lehce pokameme mlékem smíchaným s rumem. Dort pomažeme ze shora i ze stran zbytkem krému. Potom boky dortu ještě pomažeme tenkou vrstvou šlehačky a obalíme je v kokosu. Dort pak dozdobíme zbylou šlehačkou a jahodami dle fantazie. |
|
[print_gllr id=98]
Mohu tento dort s kremem pretahnout potahovaci hmotou? Nebo bysre zvolili jiny krem?
Dobrý den,
já osobně bych raději tento dort potahovací hmotou nepřetahovala. Mám zkušenosti s podobným dortem a potahovací hmota příliš nedržela, při krájení hodně opadávala.
dobry den a sceho je ten vanilkový krém nebo jestli jse to da koupit v obchode
Vanilkový krém se dá koupit přímo v obchodě a pouze jej uděláte podle návodu.
Zdravim, chci se zeptat, ty banany jsou nezbytne anebo lze upect i bez nich?
Také by mě zajímalo