Recept na vynikající dort plněný šlehačkou a višněmi.
Vypadá to velmi pracně, také to pracný dort je, ale výsledek stojí za to.
Těsto |
kakao |
3 lžíce |
polohrubá mouka |
6 lžíc |
cukr krupice |
6 lžíc |
prášek do pečiva |
1/2 balíčku |
vejce |
6ks |
První náplň |
višňová marmeláda |
1 sklenka |
červené dortové želé |
2ks |
višňový kompot |
1 sklenice |
Druhá náplň |
smetana ke šlehání |
500ml |
cukr moučka |
2 lžíce |
bezbarvé dortové želé |
1 balíček |
Na ozdobu |
višňě |
|
|
Postup |
Z polohrubé mouky, kypřícího prášku do pečiva, cukru krupice, vajec a kakaa vytvoříme hladké piškotové těsto. Těsto vložíme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy. V předehřáté troubě upečeme piškot a necháme ho dobře vychladnout.
Piškot rozřízneme na 3 placky. Nahřejeme marmeládu a spodní placku s ní pečlivě namažeme. Na ni poskládáme okapané a vypeckované višně. Uvaříme červené želé podle návodu na sáčku, necháme zchladnout. Když už želé ztratí tekutou konzistenci, opatrně ho navrstvíme na višně a necháme v chladu ztuhnout.
Ušleháme do tuha smetanu ke šlehání a na závěr šlehání přidáme cukr. Rozpustíme ve vodě želatinu, zahřejeme podle návodu, necháme mírně zchladnout a do ještě tekuté želatiny postupně dáme 6 lžic ušlehané šlehačky. Pak tuto hmotu rychle vmícháme do šlehačky.
Přiklopíme druhou placku na studené želé s višněmi, namažeme ji želatinovou šlehačkou, přikryjeme třetí plackou, nahoře a dokola též pomažeme želatinovou šlehačkou. Nakonec dort ozdobíme višněmi, polevou nebo strouhanou čokoládou.
Schwarzwaldský dort podáváme jako výjimečný moučník při slavnostních příležitostech.
|
|
[print_gllr id=394]