Opět jeden z netradičních,ale výborných dortů. Ananasový dort není těžký na přípravu a zchladí v parných letních dnech, ale neméně se také hodí jako potěšení pro nějakého oslavence. 🙂
Ingredience: |
ananasové plátky |
1 malá konzerva |
mletá želatina |
1 balíček |
ananasový džus |
300 ml |
cukrářský piškot |
1 balíček |
smetana ke šlehání |
400 ml |
ztužovač šlehačky |
1/2 balíčku |
ricotta |
500 g |
práškový cukr |
2 – 3 lžíce |
nastrouhaná hořká čokoláda |
1 lžíce |
žluté potravinářské barvivo |
špetka |
lístky meduňky |
na ozdobení |
|
Postup |
Ananasové plátky v konzervě scedíme, šťávu zachytíme. Nasypeme do ní želatinu, promícháme a necháme nabobtnat. K nabobtnané želatině přilijeme 100 ml džusu a v horké vodní lázni ji za častého míchání rozpustíme.
Příprava ricottový krém: 200 ml dobře vychlazené smetany vyšleháme dotuha. Šlehačku po částech smícháme s ricottou a práškovým cukrem.
Trochu rozpuštěné želatiny si odebereme do misky a vmícháme do ní špetku potravinářského barviva. Velkou formu na biskupský chlebíček vyložíme mikrotenovou fólií. Nalijeme do ní tenkou vrstvu barvené želatiny a necháme ztuhnout. Na ztuhlou želatinu poklademe plátky ananasu. Přelijeme jejich trochou želatiny a necháme ztuhnout.
Do zbývající želatiny po částech vmícháme ricottový krém, část odebereme a natřeme na želatinovou vrstvu. Na ni poklademe piškoty namočené v ananasovém džusu. Ty opět potřeme vrstvou ricottového krému. Na ni poklademe plátky ananasu, které potřeme zbytkem krému. Jako poslední poklademe vrstvu piškotů namočených v džusu. Moučník překryjeme fólií, případně jej můžeme mírně zatížit a odložíme do chladu.
Zbytek smetany na šlehání vyšleháme se ztužovačem. Ztuhlý moučník vyklopíme a odstraníme fólii. Povrch ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme nastrouhanou čokoládou a lístky meduňky.
|
|
[print_gllr id=802]