Tento banánový dort se perfektně hodí k narozeninám, oslavám a neméně jako dezert k odpolednímu čaji či ke kafe. Jistě zachutná jak dětem, tak dospělým.
Ingredience |
Na korpus: |
|
cukr |
80 g |
špetka soli |
|
špetka skořice |
|
kakao |
1 lžíce |
vejce |
3 ks |
hladká mouka |
100 g |
prášek do pečiva |
1/2 balíčku |
Banánová náplň: |
|
banán |
3 ks |
citrónová šťáva |
z 1/2 citronu |
vanilkový pudink |
2 ks |
banánový džus |
600 ml |
Na krém: |
|
želatina |
5 plátků |
smetana ke šlehání |
400 ml |
zakysaná smetana |
250 ml |
vaječný likér |
250 ml |
cukr |
40 g |
Na ozdobení: |
|
hořká čokoláda |
40 g |
sušený banán |
30 g |
|
Postup |
V misce smícháme cukr, sůl, skořici a kakao. Vejce vyšleháme s touto cukernou směsí do pěny. Postupně přidáváme mouku s práškem do pečíva.
Dortovou formu vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou naplníme těstem, vložíme ji do vyhřáté trouby a korpus pečeme při teplotě 170°C asi 20 min.
Upečený korpus necháme vychladnout. Poté ho z formy vyklopíme, formu umyjeme, osušíme a korpus do ní vrátíme. Banány oloupeme, podélně rozpůlíme a rozložíme na korpus.
Pudinkový prášek rozmícháme asi ve 200 ml džudu. Zbylý džus přivedeme k varu. Vlijeme do něj zálivku a vaříme do zhoustnutí. Banánovou náplň odstavíme a za stálého míchání necháme trochu zchladnout. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabotnat. Vymačkáme ji, vložíme do kastrůlku, podlijeme trochou smetany a na mírném ohni necháme rozpustit (nevaříme!). Zbylou smetanu ušleháme do tuha.Zakysanou smetanu rozmícháme s likérem a cukrem. Přidáme šlehačku se želatinou a rozetřeme do formy. Dort dáme do chladu ztuhnout.
Před podáváním ho vyjmeme z formy dozdobíme čokoládovými hoblinami a sušenými banány.
|
|
[print_gllr id=475]