Banánový dort s vaječným likérem

Tento banánový dort se perfektně hodí k narozeninám, oslavám a neméně jako dezert k odpolednímu čaji či ke kafe. Jistě zachutná jak dětem, tak dospělým.

Ingredience
Na korpus:
cukr 80 g
špetka soli
špetka skořice
kakao 1 lžíce
vejce 3 ks
hladká mouka 100 g
prášek do pečiva 1/2 balíčku
Banánová náplň:
banán 3 ks
citrónová šťáva z 1/2 citronu
vanilkový pudink 2 ks
banánový džus 600 ml
Na krém:
želatina 5 plátků
smetana ke šlehání 400 ml
zakysaná smetana 250 ml
vaječný likér 250 ml
cukr 40 g
Na ozdobení:
hořká čokoláda 40 g
sušený banán 30 g
Postup
V misce smícháme cukr, sůl, skořici a kakao. Vejce vyšleháme s touto cukernou směsí do pěny. Postupně přidáváme mouku s práškem do pečíva.

Dortovou formu vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou naplníme těstem, vložíme ji do vyhřáté trouby a korpus pečeme při teplotě 170°C asi 20 min.

Upečený korpus necháme vychladnout. Poté ho z formy vyklopíme, formu umyjeme, osušíme a korpus do ní vrátíme. Banány oloupeme, podélně rozpůlíme a rozložíme na korpus.

Pudinkový prášek rozmícháme asi ve 200 ml džudu. Zbylý džus přivedeme k varu. Vlijeme do něj zálivku a vaříme do zhoustnutí. Banánovou náplň odstavíme a za stálého míchání necháme trochu zchladnout. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabotnat. Vymačkáme ji, vložíme do kastrůlku, podlijeme trochou smetany a na mírném ohni necháme rozpustit (nevaříme!). Zbylou smetanu ušleháme do tuha.Zakysanou smetanu rozmícháme s likérem a cukrem. Přidáme šlehačku se želatinou a rozetřeme do formy. Dort dáme do chladu ztuhnout.

Před podáváním ho vyjmeme z formy dozdobíme čokoládovými hoblinami a sušenými banány.

[print_gllr id=475]

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient