Jeden z netradičních, ale velice dobrých dortů. Brusinky jsou nejen chuťově dobré, ale také napomáhají správnému fungování močových cest. Tak proč nespojit dobré s užitečným?
| Na těsto: |
| máslo |
150 g |
| práškový cukr |
80 g |
| vanilkový extrakt |
1 lžičku |
| vejce |
3 ks |
| hladká mouka |
50 g |
| kypřící prášek |
1 a 1/2 lžičky |
| posekaná horká čokoláda |
100 g |
| pomleté mandle |
100 g |
| posekané mandle |
50 g |
| brusinkový džem |
1 lžíce |
| šlehačka a čokoládové hobliny |
na ozdobení |
| Na brusinkové želé: |
| brusinkový džem |
200 g |
| krystalový cukr |
50 g |
| želatina |
4 plátky |
| Na čokoládový krém: |
| hořká čokoláda |
100 g |
| marscarpone |
250 g |
| zakysaná smetana |
100 g |
| krystalový cukr |
50 g |
|
| Postup |
Připravíme těsto: Změklé máslo s polovinou moučkového cukru a vanilkovým extraktem vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme tři žloutky. Potom střídavě přimícháme směs prosáté mouky, kypřícího prášku, posekané čokolády, mletých a posekaných mandlí. Nakonec zlehka vmícháme sníh ušlehaný ze tří bílků a ze zbylého cukru.
Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení a rozetřeme na něj těsto. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 ° C a pečeme asi 20 minut. Po upečení korpus vyjmeme z formy a přendáme na podnos. Ještě teplý ho potřeme 1 lžící brusinkového džemu a necháme zcela vychladnout.
Připravíme čokoládový krém: Čokoládu rozpustíme nad párou v horké vodní lázni a necháme mírně vychladnout. Mascarpone utřeme s krystalovým cukrem a zakysanou smetanou. Postupně vmícháme vlažnou čokoládu. Čokoládový krém natřeme na vychladlý korpus a dáme do chladu ztuhnout.
Připravíme brusinkové želé: Plátky želatiny zalijeme malým množstvím studené vody a necháme nabobtnat. Brusinkový džem doplníme vodou na objem 400 ml, přidáme krystalový cukr a promícháme. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a želatinu rozpustíme v teplém vodní lázni. Ještě teplou ji přidáme do brusinkového sirupu a promícháme.
Boky téže čisté formy vyložíme papírem na pečení. Vychladlý korpus opět vrátíme do formy a nalijeme na něj mírně tuhnoucí želé. Před podáváním moučník ozdobíme šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
|
|
[print_gllr id=786]