Brusinkový dort

Jeden z netradičních, ale velice dobrých dortů. Brusinky jsou nejen chuťově dobré, ale také napomáhají správnému fungování močových cest. Tak proč nespojit dobré s užitečným?

Na těsto:
máslo 150 g
práškový cukr 80 g
vanilkový extrakt 1 lžičku
vejce 3 ks
hladká mouka 50 g
kypřící prášek 1 a 1/2 lžičky
posekaná horká čokoláda 100 g
pomleté mandle 100 g
posekané mandle 50 g
brusinkový džem 1 lžíce
šlehačka a čokoládové hobliny na ozdobení
Na brusinkové želé:
brusinkový džem 200 g
krystalový cukr 50 g
želatina 4 plátky
Na čokoládový krém:
hořká čokoláda 100 g
marscarpone 250 g
zakysaná smetana 100 g
krystalový cukr 50 g
Postup
Připravíme těsto: Změklé máslo s polovinou moučkového cukru a vanilkovým extraktem vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme tři žloutky. Potom střídavě přimícháme směs prosáté mouky, kypřícího prášku, posekané čokolády, mletých a posekaných mandlí. Nakonec zlehka vmícháme sníh ušlehaný ze tří bílků a ze zbylého cukru.

Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení a rozetřeme na něj těsto. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 ° C a pečeme asi 20 minut. Po upečení korpus vyjmeme z formy a přendáme na podnos. Ještě teplý ho potřeme 1 lžící brusinkového džemu a necháme zcela vychladnout.

Připravíme čokoládový krém: Čokoládu rozpustíme nad párou v horké vodní lázni a necháme mírně vychladnout. Mascarpone utřeme s krystalovým cukrem a zakysanou smetanou. Postupně vmícháme vlažnou čokoládu. Čokoládový krém natřeme na vychladlý korpus a dáme do chladu ztuhnout.

Připravíme brusinkové želé: Plátky želatiny zalijeme malým množstvím studené vody a necháme nabobtnat. Brusinkový džem doplníme vodou na objem 400 ml, přidáme krystalový cukr a promícháme. Z želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a želatinu rozpustíme v teplém vodní lázni. Ještě teplou ji přidáme do brusinkového sirupu a promícháme.

Boky téže čisté formy vyložíme papírem na pečení. Vychladlý korpus opět vrátíme do formy a nalijeme na něj mírně tuhnoucí želé. Před podáváním moučník ozdobíme šlehačkou a čokoládovými hoblinami.

[print_gllr id=786]

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient