Z prosáté mouky, mletých ořechů, cukru, tuku a nastrouhané citronové kůry rychle vypracujeme těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku. Těsto dáme do lednice a necháme asi hodinu odpočívat.
Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části. Jednu rozválíme a vykrojíme podle tvaru dortové formy. Formu vyložíme papírem na pečení a těsto uložíme na dno formy.
Druhou část těsta rozválíme, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a opět vykrojíme podle dortové formy. Ostrým nožem předznačují 12 dílů, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oříškovým krokantem. Obě těsta vložíme do horké trouby a pečeme 12 – 15 minut při teplotě 180 ° C. Druhé těsto po upečení ještě horké pokrájíme na předznačených 12 dílů.
Upečený spodní plát vyjmeme z formy a na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Pak ho dáme zpět do dortové formy a boky formy vyložíme papírem na pečení. Na těsto nalijeme krém a dáme do ledničky ztuhnout. Ztuhlou formu uvolníme z formy. Ve smetaně ke šlehání rozmícháme ztužovač a šleháme, dokud smetana nezačne houstnout. Přidáme cukr a zašleháme. Vrch a boky dortu potřeme šlehačkou, navrch poklademe 12 dílků z druhého těsta.
Příprava krému: Plátky želatiny namočíme do vody a necháme nabobtnat. Broskve vložíme asi na minutu do vařící vody, pak ochladíme pod studenou vodou, oloupeme a vypeckujeme. Polovinu broskví najemno rozmixujeme a zbytek pokrájíme nadrobno. Pokrájené broskve zalijeme citrónovou šťávou a promícháme.
Rozmixované broskve smícháme s jogurtem, nastrouhanou citrónovou kůrou, moučkovým cukrem a vyšlehanou smetanou ke šlehání. Želatinu vyjmeme z vody, vymačkáme a podle návodu na obalu rozpustíme ve vodní lázni. Ve vlažné želatině rozmícháme část jogurtové směsi, pak želatinu spolu s kousky broskví zamícháme do jogurtové směsi.
|