Broskvový dort

Jeden z časově náročnějších dortů pro trpělivé osoby. Jak se ale říká, bez práce nejsou koláče (dorty) a tento dort za to určitě stojí.

Ingredience:
hladká mouka 100 g
mleté ořechy 100 g
práškový cukr 70 g
rostlinný tuk 100 g
postrouhaná citronová kúra 1 lžička
oříškový krokant
vejce na potření 1 ks
práškový cukr na posypání
Na krém:
želatina 6 plátků
broskve 750 g
citronová sťáva 2 lžíce
postrouhaná citronová kúra 1 lžička
bílý jogurt 300 g
práškový cukr 100 g
smetana ke šlehání 250 ml
Na šlehačku:
smetana ke šlehání 250 ml
práškový cukr 30 g
ztužovač šlehačky 1 balíček
Postup
Z prosáté mouky, mletých ořechů, cukru, tuku a nastrouhané citronové kůry rychle vypracujeme těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku. Těsto dáme do lednice a necháme asi hodinu odpočívat.

Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části. Jednu rozválíme a vykrojíme podle tvaru dortové formy. Formu vyložíme papírem na pečení a těsto uložíme na dno formy.

Druhou část těsta rozválíme, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a opět vykrojíme podle dortové formy. Ostrým nožem předznačují 12 dílů, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oříškovým krokantem. Obě těsta vložíme do horké trouby a pečeme 12 – 15 minut při teplotě 180 ° C. Druhé těsto po upečení ještě horké pokrájíme na předznačených 12 dílů.

Upečený spodní plát vyjmeme z formy a na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Pak ho dáme zpět do dortové formy a boky formy vyložíme papírem na pečení. Na těsto nalijeme krém a dáme do ledničky ztuhnout. Ztuhlou formu uvolníme z formy. Ve smetaně ke šlehání rozmícháme ztužovač a šleháme, dokud smetana nezačne houstnout. Přidáme cukr a zašleháme. Vrch a boky dortu potřeme šlehačkou, navrch poklademe 12 dílků z druhého těsta.

Příprava krému: Plátky želatiny namočíme do vody a necháme nabobtnat. Broskve vložíme asi na minutu do vařící vody, pak ochladíme pod studenou vodou, oloupeme a vypeckujeme. Polovinu broskví najemno rozmixujeme a zbytek pokrájíme nadrobno. Pokrájené broskve zalijeme citrónovou šťávou a promícháme.

Rozmixované broskve smícháme s jogurtem, nastrouhanou citrónovou kůrou, moučkovým cukrem a vyšlehanou smetanou ke šlehání. Želatinu vyjmeme z vody, vymačkáme a podle návodu na obalu rozpustíme ve vodní lázni. Ve vlažné želatině rozmícháme část jogurtové směsi, pak želatinu spolu s kousky broskví zamícháme do jogurtové směsi.

[print_gllr id=779]

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient