Dort s baileys a broskvovým želé

Náročný dort pro náročné osoby. Velice chutný, elegantní a dobře se hodí jako dort k narozeninám.

Piškotové těsto a broskvové želé:
vejce 3 ks
cukr 150 g
vanilkový cukr 1 balíček
polohrubá mouka 100 g
škrobová moučka 50 g
kypřící prášek 2 lžičky
bílá želatina 5 plátků
kompotované broskve 480 g
šťáva z citronu 1 ks
Krém:
bílá želatina 8 plátků
baileys 200 ml
cukr 50 g
jogurt 300 g
smetana 600 ml
Ozdoba:
smetana 200 ml
ztužovač 2 lžičky
krokant 2 lžíce
baileys 50 ml
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme se škrobovou moučkou a kypřicím práškem a prosijeme na pěnu. Promícháme. Dno rozevírací formy (Ø 26 cm) vyložíme pečicím papírem a naplníme ji těstem. Pečeme 30 minut. Piškot vyjmeme z trouby, vyklopíme na podnos, pečicí papír odstraníme. Piškot necháme vychladnout, seřízneme do roviny a vodorovně překrojíme. Spodní díl piškotu ohradíme dortovým prstencem.

Na broskvové želé namočíme do studené vody želatinu. Broskve necháme na sítu okapat, 2 půlky odložíme, z ostatních připravíme pyré. V hrnci k nim přidáme citronovou šťávu a ohřejeme. V horkém pyré rozpustíme vymačkanou želatinu.

Připravíme první vrstvu krému: Do vody dáme nabobtnat 4 plátky bílé želatiny. Do 100 ml baileys přidáme 25 g cukru a mírně ohřejeme. Vymačkanou želatinu rozpustíme v teplém baileys. Vmícháme 150 g jogurtu a 300 ml ušlehané smetany. krém rozetřeme na spodní díl piškotu a na 10 minut dáme zmrazit.

Vychladlé, ale ještě neželírující želé rozetřeme na první vrstvu krému a opět dáme na 10 minut mrazit. Stejně jako první, připravíme i druhou vrstvu krému, rozetřeme ho na pyré, přiložíme druhý korpus. Necháme v chladničce ztuhnout, odstraníme prstenec.

Ozdoba:

Dotuha ušleháme smetanu se ztužovačem, 2/3mi dort potřeme. Obvod ozdobíme krokantem. Do cukrářského sáčku s tvořítkem s malým otvorem nalijeme baileys a na dort nakreslíme čáry. Na okraje nastříkáme pusinky ze zbylé šlehačky, ozdobíme zbylými broskvemi.

[print_gllr id=1258]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient