Náročný dort pro náročné osoby. Velice chutný, elegantní a dobře se hodí jako dort k narozeninám.
Piškotové těsto a broskvové želé: |
vejce |
3 ks |
cukr |
150 g |
vanilkový cukr |
1 balíček |
polohrubá mouka |
100 g |
škrobová moučka |
50 g |
kypřící prášek |
2 lžičky |
bílá želatina |
5 plátků |
kompotované broskve |
480 g |
šťáva z citronu |
1 ks |
Krém: |
bílá želatina |
8 plátků |
baileys |
200 ml |
cukr |
50 g |
jogurt |
300 g |
smetana |
600 ml |
Ozdoba: |
smetana |
200 ml |
ztužovač |
2 lžičky |
krokant |
2 lžíce |
baileys |
50 ml |
|
Postup |
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme se škrobovou moučkou a kypřicím práškem a prosijeme na pěnu. Promícháme. Dno rozevírací formy (Ø 26 cm) vyložíme pečicím papírem a naplníme ji těstem. Pečeme 30 minut. Piškot vyjmeme z trouby, vyklopíme na podnos, pečicí papír odstraníme. Piškot necháme vychladnout, seřízneme do roviny a vodorovně překrojíme. Spodní díl piškotu ohradíme dortovým prstencem.
Na broskvové želé namočíme do studené vody želatinu. Broskve necháme na sítu okapat, 2 půlky odložíme, z ostatních připravíme pyré. V hrnci k nim přidáme citronovou šťávu a ohřejeme. V horkém pyré rozpustíme vymačkanou želatinu.
Připravíme první vrstvu krému: Do vody dáme nabobtnat 4 plátky bílé želatiny. Do 100 ml baileys přidáme 25 g cukru a mírně ohřejeme. Vymačkanou želatinu rozpustíme v teplém baileys. Vmícháme 150 g jogurtu a 300 ml ušlehané smetany. krém rozetřeme na spodní díl piškotu a na 10 minut dáme zmrazit.
Vychladlé, ale ještě neželírující želé rozetřeme na první vrstvu krému a opět dáme na 10 minut mrazit. Stejně jako první, připravíme i druhou vrstvu krému, rozetřeme ho na pyré, přiložíme druhý korpus. Necháme v chladničce ztuhnout, odstraníme prstenec.
Ozdoba:
Dotuha ušleháme smetanu se ztužovačem, 2/3mi dort potřeme. Obvod ozdobíme krokantem. Do cukrářského sáčku s tvořítkem s malým otvorem nalijeme baileys a na dort nakreslíme čáry. Na okraje nastříkáme pusinky ze zbylé šlehačky, ozdobíme zbylými broskvemi.
|
|
[print_gllr id=1258]
Zdroj zde