Dort s jahodami

Náročnější a zdlouhavější dort pro zkušené cukráře, ale i jako výzva pro ty méně zkušené. Doporučujeme!

Těsto:
žloutek 4 ks
horká voda 4 lžíce
pískový cukr 80 g
polohrubá mouka 150 g
prášek do pečiva 1/2 lžičky
bílek 4 ks
rozehřátý tuk 2 lžíce
tuk na vymazání
mouka na vysypání
Krém:
mléko 2 dl
jahodový pudink 1/2 balíčku
máslo nebo rostlinný tuk 125 g
moučkový cukr 50 g
vanilkový cukr 1 balíček
jahody
marmeláda
Poleva:
větší bílek 1 ks
moučkový cukr 150 g
Rosol:
mletá želatina 20 g
voda 2 dl
červený ovocný sirup
Postup
Žloutky s vodou rozšleháme, přidáme polovinu cukru a našleháme do pěny. Mouku prosijeme s práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukr. Do žloutkové pěny vmícháme mouku střídavě s prochladlým tukem a částí sněhu, zbylý sníh do těsta už jen lehce obracíme. Těsto naplníme do tukem vytřené a moukou vysypané dortové formy (může být i ve tavru srdce), vložíme do trouby vyhřáté na 170° C a upečeme. Po krátkém prochladnutí korpus vyklopíme na podložku.

Část mléka ohřejeme ve zbylém promícháme pudinkový prášek, vlijeme do horkého mléka a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout. Změklé máslo nebo tuk s prosátým moučkovým a vanilinovým cukrem rozšleháme, postupně přidáváme prochladlý pudink a našleháme na hladký krém.

Korpus rozřízneme, potřeme krémem, poklademe očištěnými, opláchnutými překrájenými jahodami, potřeme zbylým krémem, přiklopíme vrchním plátem a navrch potřeme marmeládou.

Bílek vidličkou rozšleháme, postupně přidáváme prosátý cukr a třeme, až je poleva lesklá a houstne. Zůstává-li stále řídká, přidáme ještě trochu cukru. Polevou polijeme dort, uhladíme i po stranách a necháme zaschnout.

Ve vlažné vodě rozmícháme želatinu a necháme ji 10 minut nabobtnat, potom nádobu vložíme do horké vodní lázně a mícháme až se želatina rozpustí. Dochutíme ji sirupem, popřípadě cukrem a nalijeme do pekáčku nebo na podnos s okrajem a necháme v chladu ztuhnout. Z rosolu vykrojíme velké srdce a několik malých srdíček a umístíme je na dort, který ovážeme červenou stuhou.

[print_gllr id=1380]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient