Kávové dorty se to tu jen hemží a neustále se přidávají další a další. Tento dort s ledovou kávou je náročnější, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.
Piškotové těsto: |
vejce |
4 ks |
cukr |
150 g |
vanilkový cukr |
1 balíček |
polohrubá mouka |
100 g |
škrobová moučka |
100 g |
kypřící prášek |
2 lžičky |
Krém a ozdoba: |
žloutek |
5 ks |
whisky |
6 lžic |
cukr |
40 g |
instantní ledová káva |
2 balíčky |
želatina |
3 plátky |
smetana |
500 ml |
ricotta |
250 g |
rozpustná káva |
2 lžičky |
vanilkový cukr |
1 balíček |
cukrářská kávová zrnka |
12 ks |
|
Postup |
Piškotové těsto:
Rozvírací formu vyložíme pečícím papírem. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do husté pěny. Mouku smícháme se škrobovou moučkou a s kypřícím práškem a prolijeme na vaječnou pěnu. Formu naplníme těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Necháme vychladnout.
Krém:
1. Žloutky se 4 lžícemi whisky a cukrem ušleháme v horké vodní lázni do husté pěny. Do pěny vmícháme obsah 1 balíčku ledové kávy a pěnu necháme vychladnout. Želatinu namočíme do studené vody. 500 ml smetany ušleháme dopevna.
2. Želatinu vymačkáme a v 1 lžíci horké vody rozpustíme. Opatrně ji zapracujeme do krému a vmícháme ricottu a šlehačku.
Dohotovení:
1. Ohřejeme 100 ml vody, vmícháme rozpustnou kávu, 1 lžičku vanilkového cukru a 2 lžíce whisky.
2. Piškotový korpus dvakrát vodorovně překrojíme. Spodní díl opatříme dortovým prstencem, pokapeme
polovinou kávové směsi a potřeme polovinou kávového krému. Přiložíme druhý díl a stejným způsobem potřeme zbytkem krému. Přiložíme třetí díl a asi 8 hodin chladíme.
3. Zbylou smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dopevna. 2/3 šlehačky potřeme dort, ze zbytku nastříkáme na dort 12 kopečků, na každý položíme kávové zrnko a vše posypeme instantní ledovou kávou.
|
|
[print_gllr id=1386]
Zdroj zde