Dort s ledovou kávou

Kávové dorty se to tu jen hemží a neustále se přidávají další a další. Tento dort s ledovou kávou je náročnější, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

Piškotové těsto:
vejce 4 ks
cukr 150 g
vanilkový cukr 1 balíček
polohrubá mouka 100 g
škrobová moučka 100 g
kypřící prášek 2 lžičky
Krém a ozdoba:
žloutek 5 ks
whisky 6 lžic
cukr 40 g
instantní ledová káva 2 balíčky
želatina 3 plátky
smetana 500 ml
ricotta 250 g
rozpustná káva 2 lžičky
vanilkový cukr 1 balíček
cukrářská kávová zrnka 12 ks
Postup
Piškotové těsto:

Rozvírací formu vyložíme pečícím papí­rem. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do husté pěny. Mouku smícháme se škrobovou mouč­kou a s kypřícím práškem a prolijeme na vaječnou pěnu. Formu naplníme těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Necháme vychladnout.

Krém:

1. Žloutky se 4 lžícemi whisky a cukrem ušleháme v horké vodní lázni do husté pěny. Do pěny vmí­cháme obsah 1 balíčku ledové kávy a pěnu necháme vychladnout. Žela­tinu namočíme do studené vody. 500 ml smetany ušleháme dopevna.

2. Želatinu vymačkáme a v 1 lžíci horké vody rozpustíme. Opatrně ji zapracujeme do krému a vmícháme ricottu a šlehačku.

Dohotovení:

1. Ohřejeme 100 ml vody, vmíchá­me rozpustnou kávu, 1 lžičku vanilkového cukru a 2 lžíce whisky.

2. Piškotový korpus dvakrát vodorov­ně překrojíme. Spodní díl opatříme dortovým prstencem, pokapeme

polovinou kávové směsi a potřeme polovinou kávového krému. Přiložíme druhý díl a stejným způsobem potřeme zbytkem krému. Přiložíme třetí díl a asi 8 hodin chladíme.

3. Zbylou smetanu ušleháme s vanil­kovým cukrem dopevna. 2/3 šlehačky potřeme dort, ze zbytku nastříká­me na dort 12 kopečků, na každý položíme kávové zrnko a vše posype­me instantní ledovou kávou.

[print_gllr id=1386]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient