Jelikož tu zatím nemáme příliš té exotiky, řekli jsme si, že to změníme.. a začínáme egyptským dortem = kdo se chystá do Egypta, nechť určitě zkusí!
Těsto: |
máslo |
1 a 3/4 sklenky |
řecké nitkové těsto \”kataifi\” |
370 g |
Krém: |
mletá rýže |
1 sklenka |
zakysaná smetana |
1 a 1/2 sklenky |
cukr |
1/2 sklenky |
mléko |
2 sklenky |
Sirup: |
cukr |
1 sklenka |
voda |
1/2 sklenky |
citronová šťáva |
2 lžičky |
pomerančová esence (tresti) |
1 lžička |
vanilka |
|
Další ingredience: |
pistáciové oříšky |
na posypání |
|
Postup |
Předehřejeme troubu a připravíme si tři dortové formy o průměru 23 cm (v našich podmínkách budeme zřejmě tři pláty těsta péci postupně ;o)). Dortové formy pečlivě vymažeme rozehřátým máslem. Kataifi těsto rozdělíme na tři díly (důkladně od sebe oddělíme jednotlivé nitky) a vyložíme jimi dna připravených forem tak, aby byly řádně pokryté. Pečeme 45 minut při 180 °C, poté teplotu zvýšíme na 230 °C a pečeme do zlaté barvy dalších 10 minut.
Mezitím připravíme krém smícháním všech ingrediencí. Na mírném plameni, za neustálého míchání, připravíme ze směsi hladkou homogenní hmotu, kterou necháme na plameni ještě dalších 20 minut houstnout, za občasného míchání. Výsledná hmota musí vykazovat známky elastičnosti. Poté krém odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Sirup si připravíme smícháním cukru, vody a citrónové šťávy. Na mírném plameni vaříme 5 – 7 minut, přidáme pomerančovou esenci a vanilku a směs necháme na plameni tak dlouho, dokud sirup „neoblepí vařečku“ (po našem to znamená asi to, až se začne táhnout, čili svaříme na nit … si myslím ;o)). Poté odstavíme z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Upečené těsto ve formách vyjmeme z trouby, nadbytečné máslo slijeme, upečené pláty polijeme sirupem, který necháme 30 minut vsakovat. Potom jeden přemístíme na talíř, potřeme polovinou krému, přiložíme druhý plát, na který navršíme zbývající část krému. „Pyramidu“ ukončíme navršením zbývajícího třetího plátu, který posypeme pistáciovými oříšky.
|
|
[print_gllr id=1284]
Zdroj zde