Jemný jahodový dort s vinným krémem

Protože je veliký ohlas za jahodovými dorty, snažíme se Vám přinášet co nejvíce receptů, kde můžete jahody využít. Tentokrát je to jemný jahodový dort s vinným krémem.

Ingredience:
měkké máslo 100 g
cukr 125 g
vejce 2 ks
polohrubá mouka 150 g
kypřící prášek 2 lžičky
želatina 2 plátky
jahody 1 kg
citronová šťáva 1 lžíce
vychlazené víno prosecco 400 ml
citronový krém v prášku 2 balíčky
smetana ke šlehání 500 ml
ztužovač šlehačky 2 balíčky
sekané pistácie 3 lžíce
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení. Máslo a 100 g cukru ušleháme do pěny. Postupně přišleháme jednotlivá vejce. Smícháme mouku s kypřicím práškem do pečiva, směs prosejeme na vaječnou pěnu a opatrně promícháme. Formu naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme asi 25 minut. Vyjmeme, překlopíme, papír odstraníme a necháme vychladnout.

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Jahody opláchneme a 300 g rozmixujeme s 25 g cukru a citrónovou šťávou. Přimícháme rozpuštěnou želatinu. Rozpůlíme zbývající jahody.

Dortový plát přeneseme na podložku a ohradíme dortovým prstencem. Obložíme ho polovinou půlených jahod. Dobře vychlazené víno prosecco nalijeme do mísy a přidáme krém v prášku. Šleháme ručním šlehačem asi 3 minuty do zhoustnutí.

Ze 400 ml smetany ušleháme tuhou šlehačku. Přitom přidáváme ztužovač. Vinný krém rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu zamícháme dvě třetiny šlehačky a krémem dort potřeme. Do zbývajícího vinného krému přimícháme želírující pyré a zbývající šlehačku. Vlnovitě jím dort potřeme. Chladíme asi 3 hodiny. Ušleháme zbývajících 100 ml smetany a na dort nastříkáme růžice. Ozdobíme jahodami, pistáciemi a případně pocukrujeme.

[print_gllr id=1291]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient