Protože je veliký ohlas za jahodovými dorty, snažíme se Vám přinášet co nejvíce receptů, kde můžete jahody využít. Tentokrát je to jemný jahodový dort s vinným krémem.
Ingredience: |
měkké máslo |
100 g |
cukr |
125 g |
vejce |
2 ks |
polohrubá mouka |
150 g |
kypřící prášek |
2 lžičky |
želatina |
2 plátky |
jahody |
1 kg |
citronová šťáva |
1 lžíce |
vychlazené víno prosecco |
400 ml |
citronový krém v prášku |
2 balíčky |
smetana ke šlehání |
500 ml |
ztužovač šlehačky |
2 balíčky |
sekané pistácie |
3 lžíce |
|
Postup |
Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení. Máslo a 100 g cukru ušleháme do pěny. Postupně přišleháme jednotlivá vejce. Smícháme mouku s kypřicím práškem do pečiva, směs prosejeme na vaječnou pěnu a opatrně promícháme. Formu naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme asi 25 minut. Vyjmeme, překlopíme, papír odstraníme a necháme vychladnout.
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Jahody opláchneme a 300 g rozmixujeme s 25 g cukru a citrónovou šťávou. Přimícháme rozpuštěnou želatinu. Rozpůlíme zbývající jahody.
Dortový plát přeneseme na podložku a ohradíme dortovým prstencem. Obložíme ho polovinou půlených jahod. Dobře vychlazené víno prosecco nalijeme do mísy a přidáme krém v prášku. Šleháme ručním šlehačem asi 3 minuty do zhoustnutí.
Ze 400 ml smetany ušleháme tuhou šlehačku. Přitom přidáváme ztužovač. Vinný krém rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu zamícháme dvě třetiny šlehačky a krémem dort potřeme. Do zbývajícího vinného krému přimícháme želírující pyré a zbývající šlehačku. Vlnovitě jím dort potřeme. Chladíme asi 3 hodiny. Ušleháme zbývajících 100 ml smetany a na dort nastříkáme růžice. Ozdobíme jahodami, pistáciemi a případně pocukrujeme.
|
|
[print_gllr id=1291]
Zdroj zde