Pokud chcete někomu udělat radost, tak se nebojte a vyzkoušejte tenhle dort. Není náročný ani zdlouhavý na přípravu a určitě zachutná. Ovoce můžete případně vyměnit za jiné a rozinky nahradit například oříšky. Fantazii se meze nekladou a u tohoto sladkého potěšení to platí dvojnásob!
Ingredience |
cukrářské piškoty |
150 g |
máslo |
125 g |
červená jablka |
2 ks |
cream cheese (např. Philadelphia) |
500 g |
bílý jogurt |
300 g |
citronová šťáva |
3 lžíce |
skořice |
1/2 čajové lžičky |
špetka soli |
|
prášková želatina |
1 balíček |
cukr |
75 g |
jablečná přesnídávka |
200 g |
rozinky (namočené v rumu) |
2 hrsti |
|
Postup |
Nejprve je třeba rozdrtit cukrářské piškoty – vložte je třeba do papírového sáčku a válečkem či paličkou na maso je jednoduše nadrťte. V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte do něj nadrcené piškoty a hotovou směsí vystelte dno dortové formy. Ráfek dortové formy předtím obalte potravinářskou fólií, aby se dort snáze vyndával.
Sáček čiré dortové želatiny rozmíchejte podle návodu v asi 6 lžicích vody a nechte ji chvíli nabobtnat. Pak ji smíchejte s přesnídávkou a cukrem a vše za stálého míchání ohřívejte na mírném plameni na plotně, dokud se želatina zcela nerozpustí. Cream cheese smíchejte s jogurtem, citronovou šťávou, skořicí a špetkou soli a vše opatrně vyšlehejte ručním šlehačem a na závěr vmíchejte také jablečnou směs se želatinou.
Zhruba čtvrtinu krému naneste rovnoměrně na těsto na dně formy, posypte na drobné kostičky nakrájeným jedním jablkem a hrstí rozinek a navrstvěte zbytek krému. Ten zarovnejte dohladka a dort dejte aspoň na 3 hodiny ztuhnout do lednice. Před podáváním jej dozdobte druhým jablkem pokrájeným na měsíčky a zbytkem rozinek.
|
|
[print_gllr id=493]
jablečný dort