Lehký jemný ovocný dort

Výborný lehký jemný ovocný dort pro sladké odpoledne u kávičky nebo čaje. Výborně se hodí také jako dort k narozeninám.

Korpus:
vejce 6 ks
moučkový cukr 200 g
hladká mouka 280 g
prášek do pečiva 1/2 lžičky
tuk na vymazání
mouka na vysypání
Krém:
mléko 1,5 dl
vanilkový pudink 4 lžíce
máslo 180 g
moučkový cukr 180 g
kakao 2 lžíce
Na ozdobu:
smetana ke šlehání 2 balení
ztužovač šlehačky 2 balení
banán 3 ks
jahody 250 g
kokosové hoblinky
čokoládové hoblinky
Postup
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbytek cukru a vyšleháme do tuha. Do žloutkové pěny střídavě přimícháváme sníh a mouku, nakonec vmícháme prášek do pečiva. Těsto vlijeme do formy a dáme do předehřáté trouby (elektrický sporák 200 °C / plyn stupeň 3) a pečeme 8 minut, pak teplotu snížíme a dopečeme (propečení zkusíme párátkem).

Upečený korpus vyjmeme z trouby a dáme chladnout. Mezitím uvaříme pudink (návod je na obalu) a necháme jej vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem dohladka a postupně vmícháme vlažný pudink a krátce zašleháme. Dále do krému zamícháme kakao.

Vychladlý korpus podélně rozřízneme. Spodní díl potřeme vrstvou krému. Oloupané banány rozkrájíme a položíme na krém, překryjeme další částí krému a přitiskneme vrchní část dortu.

Smetanu se ztužovačem vyšleháme do husté pěny, kterou potřeme dort i jeho obvod. Následně zdobíme kokosovými a čokoládovými hoblinkami, jahodami, popřípadě banánem či kiwi dle naší fantazie.

[print_gllr id=1759]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient