Výborný lehký jemný ovocný dort pro sladké odpoledne u kávičky nebo čaje. Výborně se hodí také jako dort k narozeninám.
Korpus: |
vejce |
6 ks |
moučkový cukr |
200 g |
hladká mouka |
280 g |
prášek do pečiva |
1/2 lžičky |
tuk |
na vymazání |
mouka |
na vysypání |
Krém: |
mléko |
1,5 dl |
vanilkový pudink |
4 lžíce |
máslo |
180 g |
moučkový cukr |
180 g |
kakao |
2 lžíce |
Na ozdobu: |
smetana ke šlehání |
2 balení |
ztužovač šlehačky |
2 balení |
banán |
3 ks |
jahody |
250 g |
kokosové hoblinky |
|
čokoládové hoblinky |
|
|
Postup |
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbytek cukru a vyšleháme do tuha. Do žloutkové pěny střídavě přimícháváme sníh a mouku, nakonec vmícháme prášek do pečiva. Těsto vlijeme do formy a dáme do předehřáté trouby (elektrický sporák 200 °C / plyn stupeň 3) a pečeme 8 minut, pak teplotu snížíme a dopečeme (propečení zkusíme párátkem).
Upečený korpus vyjmeme z trouby a dáme chladnout. Mezitím uvaříme pudink (návod je na obalu) a necháme jej vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem dohladka a postupně vmícháme vlažný pudink a krátce zašleháme. Dále do krému zamícháme kakao.
Vychladlý korpus podélně rozřízneme. Spodní díl potřeme vrstvou krému. Oloupané banány rozkrájíme a položíme na krém, překryjeme další částí krému a přitiskneme vrchní část dortu.
Smetanu se ztužovačem vyšleháme do husté pěny, kterou potřeme dort i jeho obvod. Následně zdobíme kokosovými a čokoládovými hoblinkami, jahodami, popřípadě banánem či kiwi dle naší fantazie.
|
|
[print_gllr id=1759]
Zdroj zde