Jeden z časově náročnějších dortů pro trpělivější. Tento dort zaujme zejména ty, kteří si potrpí na krémy.
| Piškotové těsto: |
| vejce |
3 ks |
| cukr |
120 g |
| sůl |
špetka |
| polohrubá mouka |
100 g |
| mleté lískové oříšky |
100 g |
| kypřící prášek |
1 lžička |
| Na krém: |
| želatina |
6 plátků |
| měkký tvaroh |
250 g |
| vaječný koňak |
150 ml |
| moučkový cukr |
50 g |
| nastrouhaná kůra |
z 1 ks citronu |
| smetana |
500 ml |
| Další ingredience: |
| kompotované brusinky |
400 g |
| sekané lískové oříšky |
4 lžíce |
|
| Postup |
Piškotové těsto:
Troubu předehřejeme na 175 °C. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Oddělíme vejce. Utřeme žloutky s cukrem a solí. Z bílků ušleháme pevný sníh, mouku smícháme s kypřícím práškem a mletými lískovými oříšky a střídavě se sněhem zapracujeme do žloutkového krému.
Formu naplníme těstem a pečeme asi 25 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Piškotový korpus vodorovně překrojíme.
Krém a dohotovení:
Želatinu dáme do studené vody nabobtnat. Tvaroh smícháme s vaječným likérem, moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a pozvolna vmícháme do tvarohové směsi. Jakmile směs začne želírovat, ušleháme smetanu a vmícháme do směsi.
Na spodní díl korpusu položíme dortový prstenec a potřeme jej 2/3 krému. Přiklopíme vrchní díl a potřeme zbylým krémem. Po lžících poklademe brusinkami a vidličkou mramorově ozdobíme. Dort chladíme asi 2 hodiny.
Sundáme prstenec. Sekané lískové oříšky opražíme a povrch dortu posypeme kolem okraje.
|
|
[print_gllr id=969]
Zdroj zde