Jeden z časově náročnějších dortů pro trpělivější. Tento dort zaujme zejména ty, kteří si potrpí na krémy.
Piškotové těsto: |
vejce |
3 ks |
cukr |
120 g |
sůl |
špetka |
polohrubá mouka |
100 g |
mleté lískové oříšky |
100 g |
kypřící prášek |
1 lžička |
Na krém: |
želatina |
6 plátků |
měkký tvaroh |
250 g |
vaječný koňak |
150 ml |
moučkový cukr |
50 g |
nastrouhaná kůra |
z 1 ks citronu |
smetana |
500 ml |
Další ingredience: |
kompotované brusinky |
400 g |
sekané lískové oříšky |
4 lžíce |
|
Postup |
Piškotové těsto:
Troubu předehřejeme na 175 °C. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Oddělíme vejce. Utřeme žloutky s cukrem a solí. Z bílků ušleháme pevný sníh, mouku smícháme s kypřícím práškem a mletými lískovými oříšky a střídavě se sněhem zapracujeme do žloutkového krému.
Formu naplníme těstem a pečeme asi 25 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Piškotový korpus vodorovně překrojíme.
Krém a dohotovení:
Želatinu dáme do studené vody nabobtnat. Tvaroh smícháme s vaječným likérem, moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a pozvolna vmícháme do tvarohové směsi. Jakmile směs začne želírovat, ušleháme smetanu a vmícháme do směsi.
Na spodní díl korpusu položíme dortový prstenec a potřeme jej 2/3 krému. Přiklopíme vrchní díl a potřeme zbylým krémem. Po lžících poklademe brusinkami a vidličkou mramorově ozdobíme. Dort chladíme asi 2 hodiny.
Sundáme prstenec. Sekané lískové oříšky opražíme a povrch dortu posypeme kolem okraje.
|
|
[print_gllr id=969]
Zdroj zde