Dort „Jahoďák“

Poměrně jednoduchý, ale velice dobrý dort. Pro ty, co mají rádi jahody, je tento dort „Jahoďák“ povinností! 🙂

Na korpus:
vejce 2 ks
změklé máslo 100 g
cukr krupice 100 g
polohrubá mouka 100 g
prášek do pečiva 1/2 balíčku
vanilkové aroma 1 lžíce
tuk a mouka na vymazání
Na krém:
čerstvé nebo zmražené jahody 400 g
smetana ke šlehání 400 ml
ztužovač šlehačky 1 ks
vanilkový cukr 1 balíček
moučkový cukr 3 lžíce
želatinový ztužovač 1 ks
Postup
Máslo a cukr vyšleháme do husté bílé pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, aroma a vejce. Vše důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby dorůžova – vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout, pak korpus prokrojíme a naplníme jahodovou náplní.

Jahody rozmačkáme s cukrem, nemusíme úplně, můžeme nechat i kousky jahod. Ztužovač připravíme dle návodu: necháme nabobtnat, rozpustíme, přidáme trochu rozmačkaných jahod i se šťávou, rychle zamícháme a ihned rychlým mícháním přidáme do jahod. K jahodám se ztužovačem přimícháme i smetanu ušlehanou s vanilkovým cukrem(a ztužovačem), dobře promícháme.

Na dno dortové formy dáme spodní díl korpusu, na který nandáme polovinu jahodového krému, hladíme, zaklopíme vrchním dílem a na něj rozetřeme zbytek krému. Necháme proležet nejlépe 24 hodin v chladnu.

*Zdobení není nutné, stačí pár tahů vidličkou před uložením do chladničky, nebo můžeme dozdobit čersvými jahodami, šlehačkou.

[print_gllr id=975]
Zdroj zde

1 názor na “Dort „Jahoďák“”

  1. malo mouky a vajec do toho to korpusu ja davam 4vajcka ale jen zloutky a mpredem si umicham snich z bilku.a mouky davam 200g….takhle by me to ani nevzeslo

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient