Poměrně jednoduchý, ale velice dobrý dort. Pro ty, co mají rádi jahody, je tento dort „Jahoďák“ povinností! 🙂
Na korpus: |
vejce |
2 ks |
změklé máslo |
100 g |
cukr krupice |
100 g |
polohrubá mouka |
100 g |
prášek do pečiva |
1/2 balíčku |
vanilkové aroma |
1 lžíce |
tuk a mouka |
na vymazání |
Na krém: |
čerstvé nebo zmražené jahody |
400 g |
smetana ke šlehání |
400 ml |
ztužovač šlehačky |
1 ks |
vanilkový cukr |
1 balíček |
moučkový cukr |
3 lžíce |
želatinový ztužovač |
1 ks |
|
Postup |
Máslo a cukr vyšleháme do husté bílé pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, aroma a vejce. Vše důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby dorůžova – vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout, pak korpus prokrojíme a naplníme jahodovou náplní.
Jahody rozmačkáme s cukrem, nemusíme úplně, můžeme nechat i kousky jahod. Ztužovač připravíme dle návodu: necháme nabobtnat, rozpustíme, přidáme trochu rozmačkaných jahod i se šťávou, rychle zamícháme a ihned rychlým mícháním přidáme do jahod. K jahodám se ztužovačem přimícháme i smetanu ušlehanou s vanilkovým cukrem(a ztužovačem), dobře promícháme.
Na dno dortové formy dáme spodní díl korpusu, na který nandáme polovinu jahodového krému, hladíme, zaklopíme vrchním dílem a na něj rozetřeme zbytek krému. Necháme proležet nejlépe 24 hodin v chladnu.
*Zdobení není nutné, stačí pár tahů vidličkou před uložením do chladničky, nebo můžeme dozdobit čersvými jahodami, šlehačkou.
|
|
[print_gllr id=975]
Zdroj zde
malo mouky a vajec do toho to korpusu ja davam 4vajcka ale jen zloutky a mpredem si umicham snich z bilku.a mouky davam 200g….takhle by me to ani nevzeslo