Svěží vanilkový dort s jahodami

Protože se blíží léto a každý se rád osvěží v parných dnech, tak tu pro Vás máme svěží vanilkový dort s jahodami. Doporučujeme!

Piškotové těsto:
vejce 4 ks
cukr 150 g
sůl špetka
mleté lískové ořechy 100 g
polohrubá mouka 100 g
škrobová moučka 25 g
kypřící prášek 2 lžičky
jahodový džem 150 g
Na krém a ozdobení:
želatina 10 plátků
jahody 1,2 kg
vanilkový jogurt 300 g
citron 1 ks
cukr 40 g
smetana 300 ml
Postup
Piškotové těsto:

Vejce, 4 lžíce vody, cukr a sůl utře­me do pěny. Smícháme mouku s kypřícím práškem a škrobovou mou­čkou a vmícháme do vaječné pěny. Rozvírací formu o průměru 28 cm vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a pečeme asi 30 min.

2. Vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Korpus 2× vodorovně překrojíme. Spodní díl potřeme jahodovým džemem.

Krém:

Želatinu namočíme do studené vody. 900 g jahod očistíme a omyjeme. 1/3 nakrájíme na kousky, 2/3 smícháme s jogurtem, strouhanou citronovou kůrou, citronovou šťá­vou a cukrem a připravíme pyré.

Vymačkanou želatinu rozpustíme v horké vodní lázni, smícháme ji se 3 lžícemi jogurtového krému a vše zamícháme do zbylého krému. Chladíme 10 minut.

Smetanu ušleháme. Jakmile začne krém želírovat, důkladně ho pro­mícháme a vmícháme nakrájené ja­hody a šlehačku. Spodní díl dortu opatříme prstencem a plát potřeme 1 /3 krému. Přiložíme prostřední díl, zase potřeme 1/3 krému, přiložíme vrchní díl, potřeme zbylým krémem a nejméně 2 hodiny chladíme.

Dohotovení:

Sejmeme prstenec. Očistíme, omyje­me a necháme okapat zbývající jaho­dy. 2 jahody nakrájíme na kostky, ostatní přepůlíme a ozdobíme povrch dortu.

[print_gllr id=949]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient