Protože se blíží léto a každý se rád osvěží v parných dnech, tak tu pro Vás máme svěží vanilkový dort s jahodami. Doporučujeme!
Piškotové těsto: |
vejce |
4 ks |
cukr |
150 g |
sůl |
špetka |
mleté lískové ořechy |
100 g |
polohrubá mouka |
100 g |
škrobová moučka |
25 g |
kypřící prášek |
2 lžičky |
jahodový džem |
150 g |
Na krém a ozdobení: |
želatina |
10 plátků |
jahody |
1,2 kg |
vanilkový jogurt |
300 g |
citron |
1 ks |
cukr |
40 g |
smetana |
300 ml |
|
Postup |
Piškotové těsto:
Vejce, 4 lžíce vody, cukr a sůl utřeme do pěny. Smícháme mouku s kypřícím práškem a škrobovou moučkou a vmícháme do vaječné pěny. Rozvírací formu o průměru 28 cm vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a pečeme asi 30 min.
2. Vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Korpus 2× vodorovně překrojíme. Spodní díl potřeme jahodovým džemem.
Krém:
Želatinu namočíme do studené vody. 900 g jahod očistíme a omyjeme. 1/3 nakrájíme na kousky, 2/3 smícháme s jogurtem, strouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou a cukrem a připravíme pyré.
Vymačkanou želatinu rozpustíme v horké vodní lázni, smícháme ji se 3 lžícemi jogurtového krému a vše zamícháme do zbylého krému. Chladíme 10 minut.
Smetanu ušleháme. Jakmile začne krém želírovat, důkladně ho promícháme a vmícháme nakrájené jahody a šlehačku. Spodní díl dortu opatříme prstencem a plát potřeme 1 /3 krému. Přiložíme prostřední díl, zase potřeme 1/3 krému, přiložíme vrchní díl, potřeme zbylým krémem a nejméně 2 hodiny chladíme.
Dohotovení:
Sejmeme prstenec. Očistíme, omyjeme a necháme okapat zbývající jahody. 2 jahody nakrájíme na kostky, ostatní přepůlíme a ozdobíme povrch dortu.
|
|
[print_gllr id=949]
Zdroj zde