Vynikající recept na narozeninový dort pro Vaše dítko. Fantazii se meze se nekladou, takže můžete vytvořit i jiný tvar.
Krém: |
vanilkový pudinkový prášek |
1 balení |
máslo |
250 g |
cukr krupice |
2 lžíce |
mléko |
500 ml |
cukr moučka |
|
Těsto: |
prášek do pečiva |
1/2 balíčku |
hladká mouka |
130 g |
vlažná voda |
6 lžic |
vanilkový cukr |
1 balíček |
vejce |
4 ks |
cukr krupice |
200 g |
solamyl |
130 g |
citronová kůra |
1 lžíce |
|
Postup |
Postup přípravy receptu
Připravíme si těsto. Nejprve si připravíme směs z mouky, solamylu a prášku do pečiva. Žloutky vyšleháme s dvěma třetinami cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, po částech vodu a přibližně polovinu směsi. Z bílků vyšleháme sníh, do kterého zamícháme zbylý cukr. Sníh zlehka zamícháme do těsta a postupně přimícháme zbytek směsi s moukou. Část mouky a solamylu můžeme také nahradit ořechy. Např.: 80g mouky, 80g solamylu a 100g namletých ořechů.
Těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy (nebo formu vyložíme pečícím papírem), vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, kterou asi po deseti minutách pečení ztlumíme na 170 °C a pečeme dalších 30 minut. Zda je těsto upečené poznáme známým testem se špejlí – zapíchneme špejli do těsta – když se na ni těsto nenalepí, je upečeno.
Uvaříme pudink klasickým způsobem podle návodu uvedeném na obalu, necháme vychladnout. Pak stáhneme škraloup. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a po lžících do něj zašleháváme pudink. Aby se krém povedl, musí mít máslo stejnou teplotu jako pudink. Ideální je pokojová teplota, s krémem se tak nejlépe pracuje. Krém můžeme obarvit použitím pudinku s příchutí, nebo zašleháním potravinářského barviva či chladné rozpuštěné čokolády na vaření.
Nakonec narozeninový dort ozdobíme podle vlastní fantazie. Narozeninový dort necháme ztuhnout a můžeme slavit.
|
|
[print_gllr id=2274]
Zdroj zde