Po úspěchu našeho prvního receptu na čokoládový dort přidáváme další vyniající recept pro milovníky čokolády.
Krém |
Cukr moučka |
3 lžíce |
Kakao |
4 lžíce |
Smetana ke šlehání |
350 ml |
Poleva |
Kysaná smetana |
150 ml |
Čokoláda |
190 g |
Těsto |
Kvalitní hořká čokoláda |
160 g |
Vlažná voda |
150 ml |
Cukr krupice |
120 g |
Třtinový cukr |
200 g |
Máslo |
160 g |
Holandské kakao |
4 lžíce |
Jedlá soda |
1 lžička |
Vejce |
3 ks |
Polohrubá mouka |
400 g |
|
Postup |
Čokoládu nastrouháme a společně s třtinovým cukrem, 150 ml zakysané smetany ji rozpustíme ve vodní lázni.
Kakao, mouku a lžičku jedlé sody prosejeme. Žloutky oddělíme od bílků. Ke žloutkům přidáme změklé máslo a vyšleháme. Pomalu přidáváme cukr. Snížíme rychlost šlehání a do žloutků s máslem postupně přidáváme mouku. Nakonec postupně přiléváme 250 ml vlažné vody.
Těsto vložíme do mísy, přidáme čokoládovou směs a pomaličku přidáváme sníh ušlehaný s bílků.
Těsto rozdělíme na poloviny a přelijeme do dvou stejných vymazaných a vysypaných forem o průměru 22 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Upečené korpusy necháme vychladnout.
Připravíme si krém. Smetanu vyšleháme s vanilkou a moučkovým cukrem a kakaem. Jeden díl korpusu dáme na talíř. Potřeme krémem a přikryjeme druhým korpusem.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, 150 ml kysané smetany ohřejeme. Smetanu vlijeme do čokolády a promícháme. Polevou potřeme celý dort a ozdobíme podle fantazie.
Čokoládový dort dáme do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout a poté můžeme podávat.
|
|
[print_gllr id=417]
čokoládový dort