Protože máte rádi čokoládové dorty, tak jsme si pro Vás připravili další. Nyní si nechte chutnat na čokoládovém dortu s příchutí višní!
Na těsto: |
čokoláda |
150 g |
višnový kompot |
720 g |
měkké máslo |
200 g + na vymazání formy |
práškový cukr |
160 g |
vejce |
5 ks |
hladká mouka |
240 g |
kypřící prášek |
2 lžičky |
kakao |
30 g |
Na náplň: |
zakysaná smetana |
200 ml |
práškový cukr |
100 g |
žloutek |
3 ks |
vejce |
1 ks |
Na polevu: |
smetana ke šlehání |
50 ml |
čokoládová poleva |
100 g |
|
Postup |
Dno dortové formy vymastíme a vyložíme papírem na pečení. Čokoládu nahrubo nastrouháme a odložíme do chladu. Višně scedíme, šťávu zachytíme.
Změknuté máslo s cukrem vymícháme do pěny. Postupně po jednom vmícháme vejce. Přidáme přesytou mouku s kypřícím práskem a kakaem a zlehka zapracujeme do těsta. Nakonec vmícháme nastrouhanou čokoládu. Těsto rozetřeme do připravené dortové formy, přičemž okraje těsta trochu vytáhneme nahoru.
Troubu vyhřejeme na 180 °C. Na připravené těsto rozložíme odkapané višně. V misce spolu vymícháme zakysanou smetanu, práškový cukr, žloutky, vejce a 50 ml kompotové šťávy. Smetanovou směs rozetřeme na višně. Naplněnou formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Upečený dort necháme vychladnout.
Smetanu ke šlehání nalijeme do hrnce a zahřejeme. Čokoládovou polevu polámeme na kusy a rozpustíme ve vařící smetaně. Pomocí lžíce vytvoříme na koláči mřížkovaný vzor nebo polijeme celý dort.
|
|
[print_gllr id=729]