Milovníci karamelu, zbystřete! Tento výborný dort Vás nadchne a ikdyž je poměrně těžký, tak rozhodně stojí za upečení.
Na těsto: |
vejce |
1 ks |
cukr |
150 g |
rumová tresť |
|
polohrubá mouka |
50 g |
škrob |
50 g |
kypřící prášek |
2 lžičky |
kakao |
1 lžíce |
Na náplň: |
bílá želatina |
6 plátků |
cukr |
100 g |
šťáva a kůra z pomeranče |
1 ks |
žloutek |
3 ks |
smetana |
600 ml |
Ozdoba: |
moučkový cukr |
75 g |
marcipán |
150 g |
nakrájená karambola |
1 ks |
cukr |
60 g |
|
Postup |
Vejce, 4 lžíce vody, cukr několik kapek tresti šleháme 8 minut do pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, škrobem a kakaem. Na papír na pečení nakreslíme kolo velké 26 cm, potřeme těstem, opatříme prstencem a postupně pečeme 4 pláty, každý 10 – 12 minut.
Dáme změknout želatinu. 100 g cukru zkaramelizujeme a zředíme šťávu. Kůru se žloutky ušleháme ve vodní lázní do pěny. Přidáme rozpuštěnou želatinu a vychladíme. Smetanu ušleháme dopevna a vmícháme do želírujícího krému. Na upečené kolo položíme prstenec, potřeme 1/4 krému, přiložíme další.
Stejným způsobem pokračujeJme až ke 4. kolu. Slepený dort chladíme hodinu. Odstraníme prstenec. Prohněteme cukr s marcipánem a vyválíme pruh široký 5 cm, kterým obložíme boky dortu. Povrch ozdobíme karambolou, zalijeme zkaramelizovaným cukrem a vidličkou protáhneme přes ovoce.
|
|
[print_gllr id=1236]
Zdroj zde