Bílý roládový dort

Náročnější a zdlouhavější dort pro milovníky smetanových dortů. Doporučujeme vyzkoušet!

Těsto na roládu:
vejce 5 ks
cukr krupice 160 g
vanilkový cukr 1 balení
olej 2 lžíce
vařící voda 5 lžic
polohrubá mouka 130 g
prášek do pečiva 1 lžička
kakao 5 lžic
pečící papír na plech
Těsto na korpus:
vejce 4 ks
cukr krupice 140 g
vanilkový cukr 1 balení
olej 2 lžíce
vařící voda 3 lžíce
polohrubá mouka 140 g
prášek do pečiva 1 lžička
tuk na vymazání
mouka na vysypání
Krém na potření:
měkký tvaroh 500 g
šlehačka 500 ml
pomazánkové máslo 1 kelímek
vanilkový cukr 2 balení
moučkový cukr 3 lžíce
ztužovač šlehačky 2 ks
Dohotovení:
šlehačka 250 ml
ztužovač šlehačky 1 ks
vanilkový cukr 1 ks
čerstvé ovoce
čokoládové ozdoby
Postup
Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře prošleháme. Pak vmícháme tuhý sníh z bílků, těstem naplníme formu, pečeme dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Vychladlý korpus prokrojíme.

Poté si upečeme piškotový plát v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem, kakao, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plechu s pečícím papírem a pečeme. Vyzkoušíme špejlí nebo prstem – těsto se nelepí a pruží – nevysušit! Po upečení necháme vychladnout a na délku plechu si pokrájíme 4 stejně široké pruhy. Podkrojíme je nožem, pokud nám nejdou sundat.

Krém: Šlehačky s cukry částečně vyšleháme, pak přidáme pomazánkové máslo a došleháme do krémové konzistence. Pokud máme šlehačku s nízkým obsahem tuku, šleháme rovnou se ztužovačem, aby se krém neroztékal. Do připraveného krému vmícháme měkký tvaroh. Dáme chladit. Spodní díl světlého korpusu použijeme jako podložku pro skládání roládového korpusu. Pruhy si potřeme krémem a jako šneka od středu světlého korpusu namotáváme pomazané pruhy (viz foto). Nebojte se případných prasklin nebo rozmazání krému, vše se ještě překryje a nikdo si ničeho nevšimne. Až máme namotané všechny pruhy, potřeme je zvrchu krémem a položíme na něj vrchní díl světlého korpusu. Pokud nám nevyjde velikostí, jednoduše ji upravíme odříznutím krajů. Zbylým krémem pak potřeme celý dort po jeho obvodu a vršek. Dort dáme před dalším zdobením vychladit.

Vychladlý dort dozdobíme ušlehanou šlehačkou dle vlastní fantazie a tím zakryjeme i případné „nedostatky“. Uchováváme v chladu.

[print_gllr id=1361]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient