Náročnější a zdlouhavější dort pro milovníky smetanových dortů. Doporučujeme vyzkoušet!
Těsto na roládu: |
vejce |
5 ks |
cukr krupice |
160 g |
vanilkový cukr |
1 balení |
olej |
2 lžíce |
vařící voda |
5 lžic |
polohrubá mouka |
130 g |
prášek do pečiva |
1 lžička |
kakao |
5 lžic |
pečící papír |
na plech |
Těsto na korpus: |
vejce |
4 ks |
cukr krupice |
140 g |
vanilkový cukr |
1 balení |
olej |
2 lžíce |
vařící voda |
3 lžíce |
polohrubá mouka |
140 g |
prášek do pečiva |
1 lžička |
tuk |
na vymazání |
mouka |
na vysypání |
Krém na potření: |
měkký tvaroh |
500 g |
šlehačka |
500 ml |
pomazánkové máslo |
1 kelímek |
vanilkový cukr |
2 balení |
moučkový cukr |
3 lžíce |
ztužovač šlehačky |
2 ks |
Dohotovení: |
šlehačka |
250 ml |
ztužovač šlehačky |
1 ks |
vanilkový cukr |
1 ks |
čerstvé ovoce |
|
čokoládové ozdoby |
|
|
Postup |
Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře prošleháme. Pak vmícháme tuhý sníh z bílků, těstem naplníme formu, pečeme dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Vychladlý korpus prokrojíme.
Poté si upečeme piškotový plát v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem, kakao, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plechu s pečícím papírem a pečeme. Vyzkoušíme špejlí nebo prstem – těsto se nelepí a pruží – nevysušit! Po upečení necháme vychladnout a na délku plechu si pokrájíme 4 stejně široké pruhy. Podkrojíme je nožem, pokud nám nejdou sundat.
Krém: Šlehačky s cukry částečně vyšleháme, pak přidáme pomazánkové máslo a došleháme do krémové konzistence. Pokud máme šlehačku s nízkým obsahem tuku, šleháme rovnou se ztužovačem, aby se krém neroztékal. Do připraveného krému vmícháme měkký tvaroh. Dáme chladit. Spodní díl světlého korpusu použijeme jako podložku pro skládání roládového korpusu. Pruhy si potřeme krémem a jako šneka od středu světlého korpusu namotáváme pomazané pruhy (viz foto). Nebojte se případných prasklin nebo rozmazání krému, vše se ještě překryje a nikdo si ničeho nevšimne. Až máme namotané všechny pruhy, potřeme je zvrchu krémem a položíme na něj vrchní díl světlého korpusu. Pokud nám nevyjde velikostí, jednoduše ji upravíme odříznutím krajů. Zbylým krémem pak potřeme celý dort po jeho obvodu a vršek. Dort dáme před dalším zdobením vychladit.
Vychladlý dort dozdobíme ušlehanou šlehačkou dle vlastní fantazie a tím zakryjeme i případné „nedostatky“. Uchováváme v chladu.
|
|
[print_gllr id=1361]
Zdroj zde