Čokoládový obláček

Pro vášnivé pekaře a cukráře je tohle přímo výzva. Nepříliš tradiční suroviny z tohoto dortu dělají výjimečný moučník.

Ingredience:
min 70%tní hořká čokoláda 250 g
máslo 110 g
vejce 2 ks
žloutek 4 ks
bílek 4 ks
jemný krystalový cukr 1/2 hrnku + 1 lžíce
pomerančový likér 2 lžíce
nastrouhaná kůra z pomeranče 1 ks
Krém:
šlehačka 500 ml
vanilkový cukr 1 balení
pomerančový likér 1 lžíce
holandské kakao 1/2 – 1 lžička
Postup
Předehřát troubu na 180°C. Vyložit dno 23cm dortové formy na pružinu vystřiženým kruhem pečícího papíru. Rozehřát čokoládu v ohnivzdorné misce položené nad pomalu probublávající vo­du.

Našlehat dvě vajíčka a 4 žloutky s 1/3 hrnku cukru do světla a potom opatrně pomalu zamíchávat dovnitř čokoládu, likér a pomerančovou kůru.

V jiné čisté misce vytřené citronem našlehat bílky se špetkou soli do pěny, pomalinku a postupně přidávat zbytek cukru a potom šlehat tak dlouho, až sníh drží do kopečků, ale není příliš přešlehaný. Nadlehčit čokoládovou směs trochou sněhu a potom dovnitř lehce vložit zbytek sněhu.

Nalít těsto do připravené formy a péct ho po asi 35–40min., nebo až je dort nafouklý, popraskaný a střed již není tekutý. Nechat dort vychladnout ve formě položené na mřížce. Střed dortu se chladnutím proboří.

Před podáváním postavit dort na dortovou mísu ještě ve formě, opatrně sejmout okraj formy a sundat dort ze dna formy. Neobávejte se, když je dort popraskaný i na stnách a má uprostřed kráter.

Našlehat šlehačku do měkka, přidat vanilku, likér a pokračovat ve šlehání, až je šlahaka pevná ale napřešlahat ji. Naplnit kráter šlehačkou a přes sítko posypat vše kakaem.

[print_gllr id=1519]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient