Jablečný dort

Dort pro náročnější pekaře. Zabere sice více času, ale výsledek rozhodně stojí za vyzkoušení!

Těsto:
máslo 175 g
tvaroh 115 g
cukr 120 g
strouhaná citronová kůra 1 lžíce
vanilkový cukr 1 balení
vejce 3 ks
polohrubá mouka 225 g
kypřící prášek 2 lžičky
kakaový prášek 2 lžíce
Náplň:
tvaroh 150 g
jablečné pyré 500 g
cukr 80 g
smetana ke šlehání 150 ml
čokoládové hoblinky 100 g
jablečná pálenka 2 lžíce
Ozdobení:
jablko 3 ks
citronová šťáva 4 lžíce
moučkový cukr 3 lžíce
kakao 1 lžíce
Postup
Těsto:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymažeme formu o prům. 22–24 cm a vy­sypeme ji hrubou moukou. Na těsto dohladka rozmícháme máslo, tvaroh, cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr a postupně vejce. Promícháme mou­ku, kypřící prášek a kakao. Směs při­mícháme do těsta.

Těsto naplníme do formy a peče­me asi 40 minut. Trochu vychladlý korpus vyjmeme a dáme vychladnout na mřížku. Pak ho dvakrát rozkrojíme. Vystříhneme šablonu s obrysem jabl­ka a podle ní vykrojíme dva pláty.

Z třetího plátu vykrojíme podle jiné šablony dva lístky a stopku jablka.

Náplň:

Na náplň utřeme tvaroh, jablečné pyré a cukr. Ušleháme smetanu a 1/3 vmícháme do krému. Do zbývající šlehané smetany zamícháme čokolá­dové hobiinky. Jeden plát ve tvaru ja­blka zakapeme jablečnou pálenkou a potřeme polovinou jablečného kré­mu i veškerou šlehanou smetanou s čokoládou. Přiložíme druhý plát a potřeme ho druhou polovinou jablečného krému.

Na ozdobení jablka oloupeme, napříč nakrájíme na silnější plátky a ihned je zakapeme citronovou šťá­vou. Plátky ozdobně upravíme na dort.

Na vykrojené lístky přiložíme šab­lonu s vystřiženými listovými žebry, pocukrujeme a šablonu sejmeme. Stopku jablka posypeme kakaovým práškem a přiložíme k dortu.

[print_gllr id=1513]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient