Dort pro náročnější pekaře. Zabere sice více času, ale výsledek rozhodně stojí za vyzkoušení!
Těsto: |
máslo |
175 g |
tvaroh |
115 g |
cukr |
120 g |
strouhaná citronová kůra |
1 lžíce |
vanilkový cukr |
1 balení |
vejce |
3 ks |
polohrubá mouka |
225 g |
kypřící prášek |
2 lžičky |
kakaový prášek |
2 lžíce |
Náplň: |
tvaroh |
150 g |
jablečné pyré |
500 g |
cukr |
80 g |
smetana ke šlehání |
150 ml |
čokoládové hoblinky |
100 g |
jablečná pálenka |
2 lžíce |
Ozdobení: |
jablko |
3 ks |
citronová šťáva |
4 lžíce |
moučkový cukr |
3 lžíce |
kakao |
1 lžíce |
|
Postup |
Těsto:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymažeme formu o prům. 22–24 cm a vysypeme ji hrubou moukou. Na těsto dohladka rozmícháme máslo, tvaroh, cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr a postupně vejce. Promícháme mouku, kypřící prášek a kakao. Směs přimícháme do těsta.
Těsto naplníme do formy a pečeme asi 40 minut. Trochu vychladlý korpus vyjmeme a dáme vychladnout na mřížku. Pak ho dvakrát rozkrojíme. Vystříhneme šablonu s obrysem jablka a podle ní vykrojíme dva pláty.
Z třetího plátu vykrojíme podle jiné šablony dva lístky a stopku jablka.
Náplň:
Na náplň utřeme tvaroh, jablečné pyré a cukr. Ušleháme smetanu a 1/3 vmícháme do krému. Do zbývající šlehané smetany zamícháme čokoládové hobiinky. Jeden plát ve tvaru jablka zakapeme jablečnou pálenkou a potřeme polovinou jablečného krému i veškerou šlehanou smetanou s čokoládou. Přiložíme druhý plát a potřeme ho druhou polovinou jablečného krému.
Na ozdobení jablka oloupeme, napříč nakrájíme na silnější plátky a ihned je zakapeme citronovou šťávou. Plátky ozdobně upravíme na dort.
Na vykrojené lístky přiložíme šablonu s vystřiženými listovými žebry, pocukrujeme a šablonu sejmeme. Stopku jablka posypeme kakaovým práškem a přiložíme k dortu.
|
|
[print_gllr id=1513]
Zdroj zde