Neustále všude vidíte čokoládové, tvarohové, smetanové dorty, které pocházejí převážně z Evropy.. co takhle si pro jednou přinést dort z jiného kontinentu?
Krém: |
cukr |
200 g |
bílek |
4 ks |
mandlové lupínky |
100 g |
Náplň: |
cukr |
100 g |
citron |
1 ks |
voda |
125 ml |
škrobová moučka |
3 lžíce |
máslo |
1 lžíce |
pomeranč |
1 ks |
šlehačka |
200 g |
Těsto: |
prášek do pečiva |
2 lžičky |
cukr |
125 g |
mléko |
3 lžíce |
polohrubá mouka |
150 g |
máslo |
125 g |
žloutek |
4 ks |
vanilkový cukr |
1 balíček |
|
Postup |
Předehřejeme troubu. Máslo necháme změknout. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků a bílky dáme chladit. Máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přimícháme nejprve žloutky, dále mouku s práškem do pečiva a mléko. Polovinu těsta nalijeme do formy a pečeme 15 minut při 180 °C.
Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků. Postupně přidáváme cukr. Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Z trouby vyjmeme formu na korpus rozetřeme polovinu sněhu z bílků, sníh posypeme polovinou mandlí a pečeme dalších 15 minut. Ještě teplý korpus nakrájíme na 12 porcí. Druhou polovinu těsta upečeme stejným způsobem, ale korpus nechápe po upečení v celku. Oba korpusy necháme vychladnout.
Pro přípravu náplně přivedeme k varu 125 ml vody s máslem a cukrem. V ovocné šťávě rozmícháme škrobovou moučku, vlijeme do máslové vody a krátce povaříme. Potom necháme 1 hodinu chladit.
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce ji vmícháme do pomerančového krému, který pak rozetřeme na celý korpus. Nakrájené kousky druhého korpusu umístíme na krém mírně od sebe, aby byly znatelné jednotlivé porce. Dort Amerika necháme lehce vychladnout a podáváme.
|
|
[print_gllr id=1552]
Zdroj zde