Jeden z pracnějších dortů, ale za to vypadá nádherně a chutní mnohem líp. Doporučujeme pro zkušenější cukráře.
Korpus: |
vejce |
5 ks |
hladká mouka |
200 g |
cukr krupice |
200 g |
olej |
5 lžic |
kypřící prášek |
1/2 balíčku |
Krém: |
mléko |
500 ml |
moučkový cukr |
150 g |
vanilkový cukr |
1 balíček |
vanilkový pudink |
52 g |
polohrubá mouka |
15 g |
máslo |
350 g |
Na ozdobení: |
marcipán (různé barvy) |
200 g |
rum (na malování) |
1 lžička |
kakaový prášek (na malování) |
3 lžičky |
Marcipán: |
marcipánová hmota |
500 g |
|
Postup |
Korpus (2 plechy):
Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva, popřípadě kakaem. Péct 10 minut na 180 a poté asi 30-40 minut na 150 stupňů. Nechat vychladnout.
Krém:
Všechny suroviny kromě másla svařit na sladkou kaši (mouku s pudinkem rozmíchat v trošce mléka a přes sítko nalít do zbylého mléka). Po vychladnutí zašlehat do másla.
Na ozdobení:
Z marcipánové hmoty vytvořit ozdoby, hřívu a ucho. Rum nalít do misky a smíchat s kakaem.
POSTUP:
Korpusy slepit krémem (kdo má rád, tak může ještě marmeládou). Nakreslit si na A3 obrys hlavy koně, vystřihnout, položit na poslední korpus a nožem vyřezat tvar. V místě, kde hlava jde ke krku, sřezat.
Odřezky těst nadrobit do mísy, smíchat s částí krému v tuhou hmotu. Tou dotvarovat hlavu, pomazat krémem a vyhladit.
Marcipánovou hmotu rozválet, položit na dort a vytvarovat. Kakaovou kaší štětečkem vymalovat, přidat ucho a přilepit ozdoby.
|
|
[print_gllr id=2075]
Zdroj zde