Dort “Hlava koně”

Jeden z pracnějších dortů, ale za to vypadá nádherně a chutní mnohem líp. Doporučujeme pro zkušenější cukráře.

Korpus:
vejce 5 ks
hladká mouka 200 g
cukr krupice 200 g
olej 5 lžic
kypřící prášek 1/2 balíčku
Krém:
mléko 500 ml
moučkový cukr 150 g
vanilkový cukr 1 balíček
vanilkový pudink 52 g
polohrubá mouka 15 g
máslo 350 g
Na ozdobení:
marcipán (různé barvy) 200 g
rum (na malování) 1 lžička
kakaový prášek (na malování) 3 lžičky
Marcipán:
marcipánová hmota 500 g
Postup
Korpus (2 plechy):

Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva, popřípadě kakaem. Péct 10 minut na 180 a poté asi 30-40 minut na 150 stupňů. Nechat vychladnout.

Krém:

Všechny suroviny kromě másla svařit na sladkou kaši (mouku s pudinkem rozmíchat v trošce mléka a přes sítko nalít do zbylého mléka). Po vychladnutí zašlehat do másla.

Na ozdobení:

Z marcipánové hmoty vytvořit ozdoby, hřívu a ucho. Rum nalít do misky a smíchat s kakaem.

POSTUP:

Korpusy slepit krémem (kdo má rád, tak může ještě marmeládou). Nakreslit si na A3 obrys hlavy koně, vystřihnout, položit na poslední korpus a nožem vyřezat tvar. V místě, kde hlava jde ke krku, sřezat.

Odřezky těst nadrobit do mísy, smíchat s částí krému v tuhou hmotu. Tou dotvarovat hlavu, pomazat krémem a vyhladit.

Marcipánovou hmotu rozválet, položit na dort a vytvarovat. Kakaovou kaší štětečkem vymalovat, přidat ucho a přilepit ozdoby.

[print_gllr id=2075]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient