Od “čokoládových” dortů, které znáte se vyplatí upustit.
Pravý čokoládový dort musí čokoládu obsahovat, nejen být vysypaný kakaem.
Po tomto dortu to rozodně budete cítit stejně, milovníci čokolády budou slastně hltat každé sousto.
Další luxusní dorty můžete vidět zde: Recepty na Dorty
Ingredience |
Čokoláda (alespoň 60%) |
200 g |
Máslo |
250 g |
Instantní káva |
1 lžíce |
Hladká mouka |
170 g |
Prášek do pečiva |
1 lžička |
Soda |
1/4 lžičky |
Přírodní cukr (např. muscovado) |
200 g |
Přírodní krupicový cukr |
200 g |
Tmavé holandské kakao (tzv. cukrářské) |
25 g |
Vejce |
3 ks |
Podmáslí |
75ml/5 lžic |
Strouhaná čokoláda na ozdobu |
Poleva |
Kvalitní tmavá čokoláda |
200g |
Smetana ke šlehání |
280 ml |
Přírodní krupicový cukr |
2 lžíce |
|
Postup |
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.
Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny. |
|
[print_gllr id=192]
Dělala jsem před týdnem, recept byl i v Apetitu. Dort byl perfektní a hned pryč 🙂
není tam příliš moc cukru? Trochu se bojím, že to bude přeslazený
Sodu tam nedávejte….Mě ten dort kvůli to mu přetekl …!!!!!…..Jednou už sem ten dort dělal a bez sody a bylo to v pohodě;)…
Prostě se nesmí smíchat soda s kypřicím práškem;)
Dobry den, chtela jsem se zeptat jestli ta cokolada(s 60%) je myslena cokolada na vareni nebo obycejna, popripade jakou znacku pouzit? Predem dekuji za Vasi odpoved Petra
Dobrý den, je celkem jedno, jakou značku čokolády zvolíte a co se týče, čokolády na vaření nebo obyčejné, raději bych zvolila čokoládu na vaření s podílem kakaa nejméně výše zmíněných 60 %. 🙂
takyk by mš zajímalo množství cukru, celkem ho tma má přijít 400g, není to moc? nebo se někdo upsal? děkuji
Dobrý den, chci se zeptat na čas pečení, je to opravdu 1.5 hodiny přijde mi to strašně dlouhé. Děkuji Bára