Jeden z netradičnějších dortů, ale velice dobrý. I esteticky vypadá moc pěkně, každopádně fantazii se meze nekladou a můžete udělat jakýkoliv tvar.
Piškotové těsto: |
vejce |
2 ks |
cukr |
100 g |
sůl |
špetka |
mleté ořechy |
5 lžic |
polohrubá mouka |
80 g |
škrobová moučka |
30 g |
kypřící prášek |
2 lžičky |
malinový džem |
150 g |
Krém: |
želatina |
5 plátků |
bílá čokoláda |
150 g |
žloutek |
3 ks |
vanilkový cukr |
2 balíčky |
cukr |
30 g |
smetana |
500 ml |
Ozdoba: |
smetana |
150 ml |
bezé |
30 g |
mražené maliny |
100 g |
|
Postup |
Troubu vyhřejeme na 190 °C. Vejce, 2 lžíce vody, cukr a sůl vyšleháme do pěny. Smícháme ořechy, mouku, solamyl, kypřící prášek a postupně vmícháme do vaječné pěny.
Formu vyložíme pečícím papírem a naplníme těstem. Pečeme 25–30 minut. Vychladlý korpus vodorovně překrojíme. Spodní díl potřeme džemem, přiložíme vrchní díl a nasadíme dortový prstenec. Namočíme želatinu.
Rozpustíme čokoládu. Ze žloutků, cukru a vanilkového cukru umícháme ve vodní lázni krém. Vmícháme čokoládu. Ušleháme smetanu. Rozpustíme želatinu, smícháme ji s 5 lžícemi smetany, přidáme do zbylé smetany a ušleháme. Šlehačku vmícháme do krému. Polovinou krému potřeme korpus, položíme do něj několik malin, rozvrstvíme zbylý krém a necháme 2 hodiny chladit.
Dort překrojíme na dvě půlky a přiložíme je okrajem k sobě. Ušleháme smetanu. Mezi oblouky dortu nastříkáme tělo a tykadla. Povrch ozdobíme bezé a malinami.
|
|
[print_gllr id=1155]
Zdroj zde