Poměrně náročnější dort, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Výborný dort plný ovoce Vás nadchne a příjemně zchladí v parných letních dnech.
Ingredience: |
vejce |
4 ks |
vlažná voda |
4 lžíce |
solamyl |
75 g |
prášek do pečiva |
1 lžička |
hladká mouka |
75 g |
máslo |
50 g |
cukr moučka |
125 g |
Na krém: |
voda |
125 ml |
želatina |
15 g |
červené hroznové víno |
15 kuliček |
citronová šťáva |
1 lžíce |
cukr moučka |
2 lžíce |
pomerančový sirup |
125 ml |
smetana ke šlehání |
1 kelímek |
kompotované exotické ovoce |
1 konzerva |
Na ozdobu: |
čiré dortové želé |
1 balíček |
kokos |
50 g |
kompotovaný ananas |
1/2 konzervy |
Na polevu: |
smetana ke šlehání |
1 kelímek |
ztužovač šlehačky |
1 balíček |
vanilkový cukr |
1 balíček |
|
Postup |
Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do světlé pěny. Vmícháme rozpuštěné máslo a tuhý sníh z bílků a špetky soli. Mouku smícháme se solamylem a práškem do pečiva a sypkou směs přimícháme do směsi.
Těsto nalijeme do dortové formy (26 cm) vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut na 180 °C. Teplý korpus vyjmeme z formy, \“stáhneme\“ papír a necháme vychladnout. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme.
Pomerančovou šťávu smícháme s vodou, cukrem a citronovou šťávou. Do tekutiny metličkami vmícháme želatinu a směs uložíme do chladničky tuhnout.
Exotické ovoce necháme dobře okapat. Kuličky hroznového vína opláchneme a překrojíme. Smetanu vyšleháme dotuha a spolu s ovocem ji vmícháme do tuhnoucí želatinové směsi. Krémem potřeme spodní část korpusu a překryjeme druhou částí. Dort uložíme do chladničky tuhnout.
Smetanu vyšleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem a tuhou šlehačkou potřeme okraje i povrch dortu. Kokos opražíme nasucho na pánvi, necháme vystydnout a dort bohatě posypeme, včetně krajů.
Kompotovaný ananas necháme okapat, překrájíme na malé kousky a poklademe je na šlehačkový krém. Pro ozdobu přidáme i několik kuliček hroznového vína.
Dortové želé připravíme podle návodu a ovoce na dortu přelijeme chladnoucí želatinou. Dort plný ovoce vložíme ještě do chladničky a necháme ztuhnout.
|
|
[print_gllr id=1297]
Zdroj zde