Dort “Podkova”

Tento výborný dort ve tvaru podkova se perfektně hodí jako dárek k narozeninám a také jako moučník pro milovníky kávy.

Těsto:
polohrubá mouka 250 g
moučkový cukr 200 g
vejce 6 ks
prášek do pečiva 1 balíček
horká voda 6 lžic
koňak 2 dl
Krém:
turecká káva 300 ml
cukr 30 g
vanilkový pudink 2 balíčky
polohrubá mouka 2 lžičky
máslo 500 g
Postup
1) Vyšleháme moučkový cukr se šesti žloutky do pěny, přidáme horkou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh ze šesti bílků. Pečeme na 180°C cca 30 minut., dozlatova. Formu nezapomeňte pořádně vymazat a vysypat hrubou moukou

2) Upečeme ještě jednou to samé, ale jen z poloviční dávky. Bude to potřeba

3) Oba korpusy necháme dobře vychladnout. Mezi tím si připravíme krém. Uděláme klasickou tureckou kávu – 2 vrchovaté lžičky kávy, zalijeme 300 ml horké vody a nechte asi 20 minut odstát. Poté kávu sceďte přes plátno nebo papírový kávový filtr, aby tam nebyla zrníčka. Takto připravené kafe dáme v kastrůlku vařit s cukrem. Ve 100 ml studené vody rozmícháme dva sáčky pudinku vanilkového s 1 – 2 lžičkami polohrubé mouky a vlijeme do vařícího kafe, takto uvaříte hustou kaši jako puding. Necháme vychladit. Poté vyšleháme dvě másla a po lžících zašleháme do másla vychladlý puding. Můžete použít jedno máslo + jednu Heru …. krém tak bude krásně tuhý, bude držet

4) Vychladlý velký korpus rozkrojíme, spodní díl pomažeme marmeládou (jahodová nebo rybízová) pokapeme koňakem (osvědčil se mi rum). Menší korpus rozdrobíme do misky a zalijeme 2 dcl rumu, pořádně prohňeteme a hmotu dáme stejnoměrně na pokapaný díl a lehce přitiskneme. Na hmotu dáme vrstvu krému a přiklopíme druhý díl.

5) Ozdobíme dle vlastní fantazie. Já zbytek krému natřela po celém dortu, posypala strouhanou hořkou čokoládou určenou na vaření, dozdobila čokoládovou ozdobou, oříškama v čokoládě a svíčkama

[print_gllr id=1802]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top
Web vyrobili ve Webklient.cz