Dort „Tiramisu“ č. 2

Tento zákusek miluje téměř každý a vždy se najde někdo, kdo ho trochu pozmění nebo něco přidá.. ale to není vůbec špatně! Naopak, díky těmto kreativním lidem máme spoustu výborných receptů a tento je jeden z nich!

Základ:
vejce 2 ks
cukr 100 g
sůl špetka
polohrubá mouka 100 g
kakao 4 lžíce
kypřící prášek 1 lžička
silná káva 120 ml
amaretto 80 ml
Obloha:
meruňky 600 g
citronová šťáva 1 lžíce
želatina 5 plátků
mascarpone 250 g
vanilkový jogurt 300 g
vanilkový cukr 2 balíčky
amaretto 30 ml
moučkový cukr 100 g
smetana 300 ml
jemná hořká čokoláda 50 g
kakao 2 lžíce
Postup
Základ:

1. Vejce s cukrem, solí a 2 lžícemi horké vody šleháme 8 minut ruční metlou elektrického šlehače do pěny. Troubu předehřejeme na 190°C.

2. Mouku smícháme s kypřícím práškem a s kakaem a zapracujeme do pěny. Rozvírací formu (24 cm) vyložíme pečícím papírem a naplníme těstem. Pečeme zhruba 20 minut. Vyndáme z trouby a vyklopíme na kuchyňskou mřížku.

3. Kávu smícháme s 80 ml amaretta ještě horký korpus potřeme.

Obloha:

1. Meruňky přelijeme vařící vodou, stáhneme slupku, vypeckujeme je a polijeme citronovou šťávou.

2. Dáme nabobtnat želatinu. Mascarpone smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem. Želatinu rozpustíme v horké vodní lázni, smícháme se dvěma lžícemi krému a vmícháme ji do zbylého krému. Uložíme si na 30 minut do chladničky želírovat.

3. Smetanu ušleháme dopevna a zamícháme do želírovacího krému.

Dokončení:

Na korpus položíme dortový prstenec. Korpus potřeme polovinou krému a narovnáme 2/3 meruněk, navršíme zbylý krém, přikryjeme a na 2 hodiny uložíme do chladu. Nastrouháme čokoládu. Tiramisu ozdobíme zbylými meruňkami, čokoládovými hoblinami, případně mátou. Boční strany posypeme kakaem.

[print_gllr id=1391]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient