Tento zákusek miluje téměř každý a vždy se najde někdo, kdo ho trochu pozmění nebo něco přidá.. ale to není vůbec špatně! Naopak, díky těmto kreativním lidem máme spoustu výborných receptů a tento je jeden z nich!
Základ: |
vejce |
2 ks |
cukr |
100 g |
sůl |
špetka |
polohrubá mouka |
100 g |
kakao |
4 lžíce |
kypřící prášek |
1 lžička |
silná káva |
120 ml |
amaretto |
80 ml |
Obloha: |
meruňky |
600 g |
citronová šťáva |
1 lžíce |
želatina |
5 plátků |
mascarpone |
250 g |
vanilkový jogurt |
300 g |
vanilkový cukr |
2 balíčky |
amaretto |
30 ml |
moučkový cukr |
100 g |
smetana |
300 ml |
jemná hořká čokoláda |
50 g |
kakao |
2 lžíce |
|
Postup |
Základ:
1. Vejce s cukrem, solí a 2 lžícemi horké vody šleháme 8 minut ruční metlou elektrického šlehače do pěny. Troubu předehřejeme na 190°C.
2. Mouku smícháme s kypřícím práškem a s kakaem a zapracujeme do pěny. Rozvírací formu (24 cm) vyložíme pečícím papírem a naplníme těstem. Pečeme zhruba 20 minut. Vyndáme z trouby a vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
3. Kávu smícháme s 80 ml amaretta ještě horký korpus potřeme.
Obloha:
1. Meruňky přelijeme vařící vodou, stáhneme slupku, vypeckujeme je a polijeme citronovou šťávou.
2. Dáme nabobtnat želatinu. Mascarpone smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem. Želatinu rozpustíme v horké vodní lázni, smícháme se dvěma lžícemi krému a vmícháme ji do zbylého krému. Uložíme si na 30 minut do chladničky želírovat.
3. Smetanu ušleháme dopevna a zamícháme do želírovacího krému.
Dokončení:
Na korpus položíme dortový prstenec. Korpus potřeme polovinou krému a narovnáme 2/3 meruněk, navršíme zbylý krém, přikryjeme a na 2 hodiny uložíme do chladu. Nastrouháme čokoládu. Tiramisu ozdobíme zbylými meruňkami, čokoládovými hoblinami, případně mátou. Boční strany posypeme kakaem.
|
|
[print_gllr id=1391]
Zdroj zde