Tento chladný dort se jménem Sněhová královna je ten pravý pro parné letní dny.
Těsto: |
vejce |
8 ks |
sůl |
špetka |
cukr |
200 g |
polohrubá mouka |
270 g |
mleté mandle |
100 g |
strouhaná citronová kůra |
1 lžíce |
Náplň: |
smetana ke šlehání |
250 ml |
pomerančový likér |
3 lžíce |
strouhaná pomerančová kůra |
1 lžíce |
mandlové lupínky |
50 g |
Poleva a obložení: |
cukr |
550 g |
bílek |
4 ks |
bobulové ovoce |
500 g |
|
Postup |
Příprava těsta:
Dvě dortové formy o průměru 24 a 16 cm vyložíme pečícím papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 180° C. Na těsto oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Ze žloutků a cukru ušleháme napěněný bělavý krém. Smícháme mouku, mleté mandle a citronovou kůru. Směs vmícháme do žloutkového krému. Opatrně přimícháme sníh.
Čtvrtinu těsta naplníme do menší a zbývající do větší dortové formy. Povrch uhladíme a vložíme vedle sebe do trouby. Větší korpus pečeme přibližně 30 minut, menší 25 minut. Vyjmeme a dáme vychladnout. Oba korpusy vodorovně rozpůlíme.
Na náplň ušleháme smetanu. Přimícháme likér, pomerančovou kůru a mandlové lupínky. Dolní větší plát potřeme mandlovou šlehačkou. Přiložíme horní plát, uprostřed ho potřeme trochou šlehačky a přiložíme menší plát.
Dohotovení:
Na polevu přivedeme k varu 400 g cukru s 8 lžícemi vody a vaříme 20 minut. Ze dvou bílků ušleháme pevný sníh. Zašleháme do něj vychladlý cukerný sirup. Celý dort potřeme. Lehce rozšleháme zbývající dva bílky a potřeme jimi omyté a osušené bobulové ovoce. Potom ovoce obalíme ve zbývajícím cukru. Necháme zaschnout 2 hodiny a dort ozdobíme. Můžeme použít i zmrazené ovoce.
|
|
[print_gllr id=1396]
Zdroj zde