Dort “sněhová královna”

Tento chladný dort se jménem Sněhová královna je ten pravý pro parné letní dny.

Těsto:
vejce 8 ks
sůl špetka
cukr 200 g
polohrubá mouka 270 g
mleté mandle 100 g
strouhaná citronová kůra 1 lžíce
Náplň:
smetana ke šlehání 250 ml
pomerančový likér 3 lžíce
strouhaná pomerančová kůra 1 lžíce
mandlové lupínky 50 g
Poleva a obložení:
cukr 550 g
bílek 4 ks
bobulové ovoce 500 g
Postup
Příprava těsta:

Dvě dortové formy o průměru 24 a 16 cm vyložíme pečícím papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 180° C. Na těsto oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Ze žloutků a cukru ušleháme napěněný bělavý krém. Smícháme mouku, mleté mandle a citronovou kůru. Směs vmícháme do žloutkového krému. Opatrně přimícháme sníh.

Čtvrtinu těsta naplníme do menší a zbývající do větší dortové formy. Povrch uhladíme a vložíme vedle sebe do trouby. Větší korpus pečeme přibližně 30 minut, menší 25 minut. Vyjmeme a dáme vychladnout. Oba korpusy vodorovně rozpůlíme.

Na náplň ušleháme smetanu. Přimícháme likér, pomerančovou kůru a mandlové lupínky. Dolní větší plát potřeme mandlovou šlehačkou. Přiložíme horní plát, uprostřed ho potřeme trochou šlehačky a přiložíme menší plát.

Dohotovení:

Na polevu přivedeme k varu 400 g cukru s 8 lžícemi vody a vaříme 20 minut. Ze dvou bílků ušleháme pevný sníh. Zašleháme do něj vychladlý cukerný sirup. Celý dort potřeme. Lehce rozšleháme zbývající dva bílky a potřeme jimi omyté a osušené bobulové ovoce. Potom ovoce obalíme ve zbývajícím cukru. Necháme zaschnout 2 hodiny a dort ozdobíme. Můžeme použít i zmrazené ovoce.

[print_gllr id=1396]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient