Tento karamelový dort je pro naprosté milovníky sladkého a cukru obecně. Je pro zkušenější cukráře, ale i ti méně zkušení ho určitě zdolají.
Těsto: |
vejce |
5 ks |
cukr |
150 g |
pomerančová šťáva |
5 lžic |
pohanková mouka |
150 g |
kypřící prášek |
2 lžičky |
Krém: |
bílá želatina |
7 plátků |
pomerančová šťáva |
6 lžič |
cukr |
160 g |
vejce |
4 ks |
smetana |
500 ml |
Ozdoba: |
jahody |
6 ks |
banán |
1 ks |
citronová šťáva |
1 lžíce |
|
Postup |
Troubu předehřejeme na 175 °C. Dno rozvírací formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem.
Na těsto třeme vejce, cukr a pomerančovou štávu 8 minut dokrémova. Mouku smícháme s kypřícím práškem, prolijeme, na vaječný krém a metlou na šlehání jemně zapracujeme. Těsto naplníme do rozvírací formy a pečeme asi 25 minut. Po upečení necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Na krém dáme do studené vody nabobtnat želatinu. Na pánvi necháme dozlatova zkaramelizovat cukr, přilijeme pomerančovou šťávu a necháme vychladnout.
Vejce s pomerančovým karamelem šleháme v teplé vodní lázni 3 minuty do pěny. Vymačkanou želatinu při mírné teplotě rozpustíme a tenkým pramínkem vlijeme do vaječné pěny. Krém postavíme do studené vodní lázně a za stálého míchání vychladíme. Smetanu ušleháme dopevna, a když krém začne tuhnout, ještě jednou ho důkladně promícháme a vmícháme šlehačku.
Korpus vodorovně překrojíme. Na spodní díl korpusu položíme dortový prstenec a rozetřeme polovinu krému. Přiložíme vrchní díl a potřeme zbývajícím krémem. Povrch uhladíme. Chladíme zhruba 2 hodiny.
Sundáme prstenec, povrch dortu ozdobně poklademe půlkami jahod a kousky banánu pokapanými citronovou šťávou.
|
|
[print_gllr id=1401]
Zdroj zde