Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem

Výborný, ale přece jen trochu pracnější dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem vás nadchne a dá prostor pro Vaši fantazii.

Světlé roládky (těsto):
vejce 5 ks
polohrubá mouka 130 g
cukr krupice 100 g
vanilkové aroma 2 lžičky
olej 2 lžíce
horká voda 2 lžíce
prášek do pečiva 1/2 lžičky
pečící papír
Tmavé roládky (těsto):
vejce 5 ks
polohrubá mouka 100 g
kakao 1 a 1/2 lžíce
cukr krupice 100 g
olej 2 lžíce
horká voda 2 lžíce
prášek do pečiva 1/2 lžičky
pečící papír
Smetanový krém:
smetana ke šlehání 300 kelímky
vanilkový cukr 2 balíčky
ztužovač šlehačky 1 ks
měkký tvaroh 500 g
moučkový cukr 4 lžíce
Dohotovení:
smetana ke šlehání 250 ml
čokoládové ozdoby
čerstvé ovoce
Další ingredience:
marmeláda dle chuti
rum nebo likér dle chuti
Postup
Světlé těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct do předehřáté trouby (180°C) dorůžova, vyzkoušíme špejlí, nepřesušíme! Ještě horkou roládu smotáme, po vychladnutí rozmotáme a nakrájíme na čtyři stejně široké pruhy, ze kterých opatrně sundáme pečící papír (můžeme podkrojit nožem).

Tmavé těsto: připravíme a upečeme stejně jako světlé těsto, jen přidáme kakao.

Krém: smetany vlijeme do větší nádoby, přidáme vanilkové cukry s třemi lžícemi moučkového cukru a ztužovačem, vyšleháme dotuha, pak přidáme tvaroh a dobře promícháme. Případně ještě dosladíme.

Krémem potřeme světlé i tmavé pruhy, první pruh stočíme do rolády a posadíme do středu podnosu (tácu), na kterém budeme dort přenášet. Ostatní na ni jednu za druhou namotáváme. Pruhy můžeme barevně střídat nebo dát nejdřív tmavé a pak světlé nebo obráceně. Také můžeme před potřením pruhů krémem nejprve potřít marmeládou nebo je pokapat rumem či likérem. Zbylým krémem potřeme povrch i boky dortu a dáme do chladna proležet.

Po odležení roládový dort dle vlastní chuti a fantazie dozdobíme šlehačkou, čerstvým ovocem, čokoládovou přízdobou.

[print_gllr id=1697]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient