Výborný, ale přece jen trochu pracnější dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem vás nadchne a dá prostor pro Vaši fantazii.
Světlé roládky (těsto): |
vejce |
5 ks |
polohrubá mouka |
130 g |
cukr krupice |
100 g |
vanilkové aroma |
2 lžičky |
olej |
2 lžíce |
horká voda |
2 lžíce |
prášek do pečiva |
1/2 lžičky |
pečící papír |
|
Tmavé roládky (těsto): |
vejce |
5 ks |
polohrubá mouka |
100 g |
kakao |
1 a 1/2 lžíce |
cukr krupice |
100 g |
olej |
2 lžíce |
horká voda |
2 lžíce |
prášek do pečiva |
1/2 lžičky |
pečící papír |
|
Smetanový krém: |
smetana ke šlehání |
300 kelímky |
vanilkový cukr |
2 balíčky |
ztužovač šlehačky |
1 ks |
měkký tvaroh |
500 g |
moučkový cukr |
4 lžíce |
Dohotovení: |
smetana ke šlehání |
250 ml |
čokoládové ozdoby |
|
čerstvé ovoce |
|
Další ingredience: |
marmeláda |
dle chuti |
rum nebo likér |
dle chuti |
|
Postup |
Světlé těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct do předehřáté trouby (180°C) dorůžova, vyzkoušíme špejlí, nepřesušíme! Ještě horkou roládu smotáme, po vychladnutí rozmotáme a nakrájíme na čtyři stejně široké pruhy, ze kterých opatrně sundáme pečící papír (můžeme podkrojit nožem).
Tmavé těsto: připravíme a upečeme stejně jako světlé těsto, jen přidáme kakao.
Krém: smetany vlijeme do větší nádoby, přidáme vanilkové cukry s třemi lžícemi moučkového cukru a ztužovačem, vyšleháme dotuha, pak přidáme tvaroh a dobře promícháme. Případně ještě dosladíme.
Krémem potřeme světlé i tmavé pruhy, první pruh stočíme do rolády a posadíme do středu podnosu (tácu), na kterém budeme dort přenášet. Ostatní na ni jednu za druhou namotáváme. Pruhy můžeme barevně střídat nebo dát nejdřív tmavé a pak světlé nebo obráceně. Také můžeme před potřením pruhů krémem nejprve potřít marmeládou nebo je pokapat rumem či likérem. Zbylým krémem potřeme povrch i boky dortu a dáme do chladna proležet.
Po odležení roládový dort dle vlastní chuti a fantazie dozdobíme šlehačkou, čerstvým ovocem, čokoládovou přízdobou.
|
|
[print_gllr id=1697]
Zdroj zde