Kakaovo-tvarohový dort

Pro zkušenější cukráře je tenhle kakaovo-tvarohový dort to pravé na nedělní odpoledne nebo jako dort k narozeninám.

Korpus:
vejce 4 ks
cukr krupice 160 g
polohrubá mouka 160 g
prášek do pečiva 1 lžíce
vařící voda 2 lžíce
olej 2 lžíce
kakao 2 lžíce
tuk na vymazání
mouka na vysypání
Krém:
změklé máslo 200 g
měkký tvaroh 500 g
moučkový cukr 150 g
zakysaná smetana 130 g
vanilkový cukr 1 balíček
Poleva:
máslo 50 g
moučkový cukr 80 g
kakao 1 lžíce
rum 3 lžíce
Dozdobení:
smetana ke šlehání 150 ml
vanilkový cukr 1 balíček
Postup
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme vodu a olej a ještě prošleháme. Vsypeme mouku smíchanou s kypřidlem a kakaem, řádně promícháme a těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme péct zvolna do předehřáté trouby. Až se těsto začne odlepovat od okrajů, píchneme do středu korpusu špejlí a když jí vytáhneme čistou, bez nalepeného těsta je korpus hotový. Necháme ho vychladnout, pak podélně prokrojíme na dva díly.

Krém: Změklé máslo utřeme s cukry do pěny, pak přidáme tvaroh a smetanu a řádně promícháme.

Spodní díl korpusu namažeme menší polovinou krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a ten pomažeme zbylým krémem společně s boky dortu. Dáme vychladit.

Poleva: v malém kastrůlku si rozpustíme máslo, ve kterém dobře rozmícháme kvrdlačkou (metličkou) moučkový cukr a kakao. Vznikne hustší kašička, kterou dle potřeby zředíme rumem (vodou).

Připravenou polevou přelijeme vychlazený dort, který necháme nejlépe do druhého dne proležet.

Dort před podáváním ozdobíme ušlehanou smetanou ke šlehání s vanilkovým cukrem a podáváme.

[print_gllr id=1707]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient