Pro zkušenější cukráře je tenhle kakaovo-tvarohový dort to pravé na nedělní odpoledne nebo jako dort k narozeninám.
Korpus: |
vejce |
4 ks |
cukr krupice |
160 g |
polohrubá mouka |
160 g |
prášek do pečiva |
1 lžíce |
vařící voda |
2 lžíce |
olej |
2 lžíce |
kakao |
2 lžíce |
tuk |
na vymazání |
mouka |
na vysypání |
Krém: |
změklé máslo |
200 g |
měkký tvaroh |
500 g |
moučkový cukr |
150 g |
zakysaná smetana |
130 g |
vanilkový cukr |
1 balíček |
Poleva: |
máslo |
50 g |
moučkový cukr |
80 g |
kakao |
1 lžíce |
rum |
3 lžíce |
Dozdobení: |
smetana ke šlehání |
150 ml |
vanilkový cukr |
1 balíček |
|
Postup |
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme vodu a olej a ještě prošleháme. Vsypeme mouku smíchanou s kypřidlem a kakaem, řádně promícháme a těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme péct zvolna do předehřáté trouby. Až se těsto začne odlepovat od okrajů, píchneme do středu korpusu špejlí a když jí vytáhneme čistou, bez nalepeného těsta je korpus hotový. Necháme ho vychladnout, pak podélně prokrojíme na dva díly.
Krém: Změklé máslo utřeme s cukry do pěny, pak přidáme tvaroh a smetanu a řádně promícháme.
Spodní díl korpusu namažeme menší polovinou krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a ten pomažeme zbylým krémem společně s boky dortu. Dáme vychladit.
Poleva: v malém kastrůlku si rozpustíme máslo, ve kterém dobře rozmícháme kvrdlačkou (metličkou) moučkový cukr a kakao. Vznikne hustší kašička, kterou dle potřeby zředíme rumem (vodou).
Připravenou polevou přelijeme vychlazený dort, který necháme nejlépe do druhého dne proležet.
Dort před podáváním ozdobíme ušlehanou smetanou ke šlehání s vanilkovým cukrem a podáváme.
|
|
[print_gllr id=1707]
Zdroj zde