Tento jemný jablečný dort s ovocným krémem je nejen chuťově výborný, ale také vzhledově krásně vypadá. Perfektní výběr na narozeninovou oslavu!
Ingredience: |
hladká mouka |
360 g |
mletá soda |
2 lžičky |
sůl |
1 lžička |
máslo (pokojové teploty) |
125 g |
krupicový cukr |
240 g |
med |
několik lžic |
vejce |
2 ks |
jablečná přesnídávka |
2 ks |
mletá skořice |
1 lžička |
Na krém: |
mascarpone |
400 g |
pikantní zavařenina |
několik lžic |
cukr |
podle chuti |
sněhové pusinky |
na ozdobu |
|
Postup |
Troubu předehřejte na 175 °C. Ve velké míse spolu promíchejte mouku, sodu, sůl a koření. Dejte stranou.
V jiné míse nejlépe elektrickými metlami zpěňte máslo a cukr, až bude směs lehká a nadýchaná. Po jednom zašlehejte vejce, snižte obrátky motoru a pomalu zatírejte moučnou směs. Nakonec vetřete jablečné pyré.
Otevírací koláčovou formu (můžete použít i věncovou) lehce vymažte tukem a přesuňte do ní těsto. Povrch uhlaďte a pečte 50 až 60 minut. Do středu těsta pak vpíchněte špejli, těsto by mělo být uvnitř stále trochu vlhké, na špejli by tedy měly ulpět vlhčí drobečky. Nechte ve formě vychladnout na mřížce asi 10 minut, pak korpus vyklopte a nechte dochladnout. Korpus pak rozřízněte a potřete krémem utřeným z uvedených surovin. Zbylý krém naneste na povrch dortu, doprostřed umístěte zkopírovanou fotografii, chcete-li, a dort ozdobte makronkami a převažte slavnostní stuhou.
|
|
[print_gllr id=1692]
Zdroj zde