Výborný smetanový dort, který zchladí Vaše chuťové buňky a naladí příjemnou atmosféru. Hodí se nejenom k narozeninám.
| Ingredience: |
| hladká mouka |
2 hrnky |
| krupicový cukr |
1 hrnek |
| smetana ke šlehání |
1 kelímek |
| vejce |
3 ks |
| kypřící prášek |
1 lžička |
| Na krém: |
| mascarpone |
500 g |
| krupicový cukr |
4 lžíce |
| smetana ke šlehání |
1 kelímek |
| jahody |
|
| želatina |
|
|
| Postup |
V míse promíchejte prosátou mouku s cukrem a kypřicím práškem. Přidejte vejce a smetanu a vše důkladně promíchejte.
Dortovou formu o průměru 22 cm lehce vytřete tukem a vyložte pečicím papírem. Vlijte do ní těsto a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut, až povrch těsta zpevní a zezlátne (případně proveďte test špejlí; vpíchněte ji doprostřed dortu a bude-li po vytažení suchá, máte upečeno). Nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ji odstraňte a nechte zcela zchladnout na mřížce.
Zcela vychladlý korpus jednou či dvakrát prokrojte a potřete asi 2/3 krému vzniklého promícháním mascarpone s cukrem a poté s ušlehanou smetanou. Zbylým krémem potřete celý povrch dortu, poklaďte jej jahodami a přelijte ovocnou želatinou připravenou podle návodu. Nechte vychladit.
|
|
[print_gllr id=1441]
Zdroj zde