Hvězdný dort

Výborný dort pro všechny malé hvězdy. Potěší zejména děti.

Ořechové těsto:
vejce 4 ks
máslo 125 g
cukr krystal 150 g
mleté vlašské ořechy 150 g
polohrubá mouka 120 g
prášek do pečiva 1/2 sáčku
citronová kůra 1 lžička
kakao 2 lžíce
mléko
Světlé těsto:
vejce 4 ks
cukr 120 g
máslo 125 g
polohrubá mouka 150 g
prášek do pečiva 1/2 sáčku
mléko
Krém:
vanilkový pudink 1 ks
mléko 300 ml
máslo 120 g
cukr moučka 3 lžíce
Poleva:
100 % tuk 100 g
cukr 100 g
kakao 1 lžíce
solamyl 1 lžíce
mléko 2 lžíce
Ingredience:
marmeláda (višňová nebo rybízová) 1 sklenice
dortové zdobení (stříbrné kuličky)
rum
Postup
Ořechové těsto: Žloutky, cukr a heru utřeme, přidáme mleté ořechy, mouku, prášek do pečiva, kakao, přidáme trochu mléka a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Nalejeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme při 200°C 45 minut, poté zkontrolujeme a pokud se těsto ještě lepí na špejli, troubu ztlumíme na 180°C a chvíli dopečeme.

Světlé těsto: Žloutky, cukr a heru utřeme, přidáme mouku, prášek do pečiva, trochu mléka a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky. Nalejeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme při 200°C 35 minut, poté zkontrolujeme a pokud se těsto ještě lepí na špejli, troubu ztlumíme na 180°C a chvíli dopečeme.

Většinou peču dohromady, napřed dám do trouby ořechové, rychle udělám světlé těsto a dám péct k ořechovému.

Když jsou korpusy upečené, opatrně vyndáme´z trouby a dáme zchladnout, raději při pokojové teplotě.

Krém: Uvaříme puding a dáme stydnout. Když už není horký, jen mírně vlažný, vyšleháme ho spolu se změklým máslem a cukrem. Můžeme přidat lžíci rumu.

Vychladlé korpusy v půlce rozřízneme, na desku položíme půlku světlého korpusu, pokapame rumem, natřeme marmeládou, přiložíme půlku ořechového korpusu, natřeme krémem (trochu krému necháme), přiložíme druhou půlku ořechového korpusu, natřeme marmeládou, přiložíme světlý korpus a rukou přitlačíme. Rumem můžeme pokapat všechny korpusy.

Celý dort po bocích pomažeme zbylým krémem.

Přichystáme polevu. Tuk dáme v kastrolku na plotýnku, ihned přidáme cukr, kakao a v mléce rozpuštěný solamyl. Mícháme dokud se vše nespojí v hladký krém. Pokud se nespojuje, přidáme opatrně po troškách mléko. Polevu sundáme z plotýnky a mícháme, dokud není dost tuhá.

Polevu namažeme na dort, lehce přiložíme formičky na linecké a do nich opatrně vsypeme cukrářské zdobení.

[print_gllr id=1657]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient