Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Tento dvoubarevný smetanový piškotový dort je vhodný zejména pro oslavy.

Těsto:
vejce 5 ks
polohrubá mouka 100 g
cukr krupice 100 g
olej 2 lžíce
voda 1 lžíce
kypřící prášek na špičku nože
Tmavá šlehačka:
smetana ke šlehání 250 ml
tyčinky ledové kaštany 1 ks
ztužovač šlehačky 1 kelímek
Světlá šlehačka:
smetana ke šlehání 250 ml
vanilkový cukr 1 ks
ztužovač šlehačky 1 ks
Postup
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dorůžova. Vyzkoušíme špejlí – těsto se na ní nesmí lepit. Po vychladnutí korpus prokrojíme, naplníme částí ušlehané smetany(světlou nebo tmavou), zaklopíme, pak korpus potřeme opět smetanou(opačná barva, než kterou jsme plnili). Zbylou světlou a tmavou smetanou dozdobíme dle vlastní chuti cukrářským sáčkem.

Světlá šlehačka: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem (a ztužovačem)

Tmavá šlehačka: do smetany nalámeme ledové kaštany, za stálého míchání necháme převařit a rozpustit. Odstavíme a necháme vychladit. Nejlépe je tmavou smetanu připravit den předem a nechat v lednici řádně zchladit.

Nazdobený dort necháme v chladu přes noc proležet.

[print_gllr id=1652]
Zdroj zde

1 názor na “Dvoubarevný smetanový piškotový dort”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient