Tento dvoubarevný smetanový piškotový dort je vhodný zejména pro oslavy.
Těsto: |
vejce |
5 ks |
polohrubá mouka |
100 g |
cukr krupice |
100 g |
olej |
2 lžíce |
voda |
1 lžíce |
kypřící prášek |
na špičku nože |
Tmavá šlehačka: |
smetana ke šlehání |
250 ml |
tyčinky ledové kaštany |
1 ks |
ztužovač šlehačky |
1 kelímek |
Světlá šlehačka: |
smetana ke šlehání |
250 ml |
vanilkový cukr |
1 ks |
ztužovač šlehačky |
1 ks |
|
Postup |
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dorůžova. Vyzkoušíme špejlí – těsto se na ní nesmí lepit. Po vychladnutí korpus prokrojíme, naplníme částí ušlehané smetany(světlou nebo tmavou), zaklopíme, pak korpus potřeme opět smetanou(opačná barva, než kterou jsme plnili). Zbylou světlou a tmavou smetanou dozdobíme dle vlastní chuti cukrářským sáčkem.
Světlá šlehačka: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem (a ztužovačem)
Tmavá šlehačka: do smetany nalámeme ledové kaštany, za stálého míchání necháme převařit a rozpustit. Odstavíme a necháme vychladit. Nejlépe je tmavou smetanu připravit den předem a nechat v lednici řádně zchladit.
Nazdobený dort necháme v chladu přes noc proležet.
|
|
[print_gllr id=1652]
Zdroj zde
dortik