Tento úžasný Italský dezert je tu poměrně málo rozšířený, ale přesto hodně známý.
Málokdo si troufne zkusit si jej doma a přitom to je jeden z nejjednodušších receptů a podle chuti je i jednoduché ho upravit pro sebe.
Zvolili jsme panna cottu s jahodami jako tu nejznámější, nicméně doporučujeme ji i s jakýmkoliv jiným ovocem, například višněmi nebo malinami.
| Ingredience |
| Smetana ke šlehání |
500 ml |
| Mléko |
100 ml |
| Jahody |
dle chuti |
| Želatina |
2 plátky |
| Cukr moučka |
200 g |
| Vanilkový lusk |
1 ks |
| Máta |
Pár snítek |
| Volitelné |
| Kvalitní čokoláda |
200 g |
|
| Postup |
| Nejprve si připravíme formičky. Želatinu vložíme do hrnce, zalijeme mlékem a na mírném ohni ji rozpustíme. Nesmí však vařit.
Do dalšího kastrůlku nalijeme šlehačku. Vanilkový lusk podélně rozpůlíme, dužninu nožem vyškrábeme a smícháme ji s cukrem. Cukr přidáme ke smetaně a za stálého míchání (metličkou) ji přivedeme k varu. Poté, co smetana přejde varem, zmírníme oheň a šleháme, dokud smetana nezačne houstnout. Přidáme želatinu, vše prošleháme, ale hmotu už dále nevaříme.
Hotovou hmotu vlijeme do formiček nebo do formy a chladíme v lednici minimálně 3 hodiny.
Vychlazený krém vyklopíme na talíř a můžeme posypat (případně i obmažeme) čokoládou, dozdobíme jahodami a snítkou máty.
|
|
[print_gllr id=610]
toho cukru je tam príšerne veľa. Neskutočne sladké.