Vynikající nepečený dort, který nadchne každého a zejména osvěží v parných dnech. I když je netypický, rozhodně si na něj udělejte čas a vyzkoušejte. Doporučujeme!
Ingredience |
bílá čokoládová poleva |
200 g |
hotové sněhové pečivo |
60 g |
kukuřičné lupínky |
30 g |
želatina |
9 plátků |
limetky (s chemicky neošetřenou kúrou) |
2 ks |
maliny |
900 g |
práškový cukr |
140 g |
zakysaná smetana |
150 ml |
smetana ke šlehání |
250 ml |
|
Postup |
40 g bílé čokoládové polevy nastrouháme na tenké hoblinky a odložíme do chladu. Sněhové pečivo nasypeme do hrubšího igelitového sáčku, který dobře uzavřeme, pomocí válečku rozdrtíme. Do sáčku přisypeme kukuřičné lupínky a všechno ještě párkrát přejedeme válečkem. Rozdrcenou směs nasypeme do mísy.
Zbytek čokoládové polevy polámeme na kousky a ve vařící vodní koupeli rozpustíme. Rozpuštěnou čokoládu (ne příliš horkou) přidáme do mísy s rozdrcenou směsí a dobře promícháme. Připravenou směs rozetřeme na dno dortové formy, které jsme před tím vyložili papírem na pečení. Povrch korpusu uhladíme a odložíme do ledničky ztuhnout.
Plátky želatiny namočíme do studené vody. Limetkovou kúru nastrouháme, šťávu vytlačíme. Maliny krátce opláchneme a necháme důkladně odkapat. 600 g malin (zbytek si odložíme na ozdobení) smícháme s nastrouhanou limetkovou kúrou, limetkovou šťávou a cukrem. Směs roztlačíme na pyré, které přesijeme přes jemné sítko. Z plátků želatiny vytlačíme přebytečnou tekutinu a dáme je do kastrůlku. Na malém plameni za stálého míchání želatinu rozpustíme. Odstavíme z plamene a do rozpuštěné želatiny vmícháme 5 lžic malinového pyré. Malinovou želatinu vmícháme do zbytku malinového pyré. Asi třetinu malinové směsi odebereme a odložíme bokem. K zbylým dvěma třetinám malinové směsi vmícháme zakysanou smetanu. Asi na 15 minut odložíme na chladné místo.
Mezitím vyšleháme dotuha šlehačkovou smetanu. Když vychlazená malinová směs začne tuhnout, zlehka do ní vmícháme vyšlehanou smetanu. Malinovo-smetanovou směs natřeme v hrubé vrstvě na dortový korpus. Dort odložíme na 10 minut ztuhnout do chladu.
Na ztuhnutý dort pokládáme zbylé maliny. Dort odložíme minimálně na dvě hodiny do chladu.
Boky dortu přejedeme před podáváním ostrým nožem a odstraníme okraj formy. Dort ozdobíme čokoládovými hoblinkami a podáváme.
|
|
[print_gllr id=622]