Výborné jahodové vanilkové řezy pro návštěvu nebo jen tak k odpolednímu kafe nebo čaji. Doporučujeme!
| Těsto: |
| bílek |
3 ks |
| cukr krupice |
3 lžíce |
| polohrubá mouka |
3 lžíce |
| Náplň: |
| jahody |
1/2 kg |
| moučkový cukr |
3 lžíce |
| jahodová šťáva nebo voda |
2 dl |
| červené dortové želé |
2 ks |
| Krém: |
| mléko |
1/2 l |
| žloutek |
3 ks |
| vejce |
2 ks |
| vanilkový cukr |
1 ks |
| cukr krupice |
2 lžíce |
| polohrubá mouka |
3 lžíce |
| máslo |
125 g |
| vaječný koňak |
|
| šlehačka |
2 ks |
| ztužovač šlehačky |
2 ks |
|
| Postup |
Z bílků vyšleháme sníh a přidáváme cukr, vyšleháme a přidáme mouku, promícháme metličkou. Dáme na namazaný a vysypaný plech, pečeme cca 10 minut na 180 st. Jahody rozmačkáme s cukrem, tak aby jsme měli kousky ne kaši, přidáme dortové želé, které jsme rozmíchali s 2 dl vody nebo šťávy. Dáme vařit, mícháme, necháme projít varem 1 minutu a necháme chvíli vychladit za občasného promíchání. Ještě vlažné, ale trochu tuhnoucí vylijeme na vychladlý piškot. Necháme zatuhnout a mezitím si uvaříme krém. Žloutky, vejce, cukry a mouku /2-3 plné lžíce/ rozmícháme v mléku a dáme vařit, stále mícháme do zhoustnutí. Do hustého a horkého krému přidáme na plátky máslo a vymícháme, přidáme vaječňák nebo trochu rumu a vyšleháme. Vychladlý natřeme na jahodovou náplň a dáme do lednice. Nahoru pak ozdobíme ušlehanou šlehačkou a jahodama. Pekla jsem na menším plechu 30×2
5cm, na velký plech musíte dát dvojitou dávku. Jsou dobré a jednoduché.
|
|
[print_gllr id=1671]
Zdroj zde