Jahodový dort

Lahodný jahodový dort, který se hodí jak při parných letních dnech, tak jako překvapení k narozeninám. Dort zvládne podle postupu kdokoliv a rozhodně zachutná. Doporučujeme.

Na korpus:
vejce 5 ks
moučkový cukr 150 g
polohrubá mouka 150 g
prášek do pečiva 1/2 balíčku
citronová kůra trocha (nemusí být)
Na krém:
mléko 500 ml
cukr krupice 150 g
vanilkový cukr 1 balíček
pudink (smetanový nebo vanilkový) 2 balíčky
tuk 1 a 1/2 kostky
rum trošku
Na želatinu:
voda + jahodový sirup 250 ml
sypká želatina 10 g
Na ozdobení:
čerstvé jahody
kokos na boky
jahodová marmeláda/topping
Postup
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a pak přidáme opatrně mouku s práškem do pečiva a ještě opatrněji a lehce sníh z bílků. Vložíme do dortové formy, na dno dávám papír na pečení, boky vymažu 100% tukem nebo olejem a vysypu hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Pečeme zhruba 35 minut. Pak necháme korpus vychladnout, nejlépe je upéct den předem.

Krém: Do vlažného mléka dáme cukr,vanilkový cukr, rozšleháme 2 pudinkové prášky a svaříme za stálého mícháni na hustou kaši. Chvíli se zdá, že se nám směs srazila, nelekáme se a rychle mícháme, vše se spojí dohladka. Odstavíme, občas promícháme a ještě teplé zakryjeme fólií a necháme vychladnout. Pak pudink přendáme do mísy, trochu prošleháme a po částech přidáváme tuk o stejné teplotě, jako má pudink. Vytahuju z lednice předem. Šleháme, až nám vznikne lehký krém, přidáme trochu rumu.

Želé si připravíme podle návodu na obalu, budeme potřebovat zhruba 250 ml. Nebo si ochutíme vodu buď nějakým jahodovým sirupem nebo nápojovým práškem – 250 ml, zahřejeme zhruba na 55°C a rozpustíme 10 g želatiny.

Korpus 2 x prořízneme, na řezech potřeme lehce marmeládou nebo použijeme topping, rozetřeme část krému a dortík složíme. Krémem potřeme celý povrch a boky, boky pak můžeme posypat kokosem, nahoře po obvodu uděláme krémem pusinky, dáme si opravdu záležet a děláme co umíme, ať nemáme mezi nimi mezery, protékala by pak želatina. Nahoru pak urovnáme jahody a zdobíme lístky meduňky. Jahody zalijeme už mírně tuhnoucí želatinou, kreré nejsou potopené, tak želatinou jen přetřeme po povrchu a taky meduńku. Lepší je nechat dort před použitím želatiny trochu vychladit. Hotový dortík necháme pořádně ztuhnout.

[print_gllr id=666]

13 názorů na “Jahodový dort”

  1. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, na kolik stupnů má být předehřátá trouba.

    Děkuji za odpověď.

  2. Dobrý den,
    chci se zeptat jakej tuk a kolik přesne gramú.
    Ďekuji za odpověď.

  3. Dobrý den,

    troubu doporučuji předehřát přibližně na 180 stupňů. Nebo se můžete inspirovat v předchozích receptech. 🙂

  4. Dobrý den,

    množství je napsáno v levém horním rohu, kde můžete vidět veškeré ingredience, které do dortu patří. Co se týče tuku, tak nejčastěji se používá Hera, ale můžete použít jakýkoliv jiný tuk na pečení.

  5. Dort je celkem pracný ale výsledek stojí za to!! je vynikající. Všem chutnal a byl hned pryč 😀 🙂

  6. Dobrý den,

    to nás velice těší! Doufáme, že bude ještě spoustu receptů, co vás zaujme. 🙂

  7. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho takový dort trvá vytvořit? Díky za odpověď.

  8. Dobrý den, vzhledem k náročnosti cca 1,5 – 2 hodiny.

  9. Dobrý den Petro, mohu se zeptat mohla bych tuk nahradit máslem?? A množství je tedy 1 a 1/2 kostky másla?? Přijde mi že je to velké množství..moc děkuji za info..s pozdravem Petra

  10. Dobrý den, Petro,

    samozřejmě můžete tuk nahradit máslem. Hodí se sem prakticky jakýkoliv tuk v jakékoliv formě. 🙂

  11. Ahoj Peťko, do korpusu žádný tuk nepatří? Budu tento dort péct synkovi k prvním narozeninám a je to můj první dort, tak jsem z toho nesvá… 🙂

  12. Veškeré ingredience, které patří do dortu, jsou napsané v levém horním rohu, včetně tuku v podobě tuku na pečení. 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient