Jahodový krtkův dort bez mouky

Pro náročnější cukráře tu máme vynikající jahodový krtkův dort, který je bez mouky a díky tomu je také méně kalorický, ale.. co si budeme povídat, je to prostě dort. 🙂

Krém:
smetana ke šlehání 500 ml
hořká čokoláda 100 g
jahody 50 g
želatinový ztužovač 1 balíček
cukr moučka 40 g
Náplň:
jahody 400 g
Těsto:
prášek do pečiva 1 balíček
vejce 4 ks
jahodový pudinkový prášek 4 balíčky
cukr moučka 160 g
olej 200 ml
červené potravinářské barvivo 10 kapek
Postup

Postup přípravy receptu

Horkovzdušnou troubu zapneme, aby se vyhřála na 180 °C. Nachystáme si formu na dort. Vytřeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou. Já jsem použila formu o průměru 26 cm. Pokud máte formu o průměru 22 cm nebo méně, můžete použít polovinu surovin na poloviční dávku, šlehačky ale v takovém případě použijte také 2 ks.

V míse smícháme sypké suroviny (jahodové pudinky, prášek do pečiva, moučkový cukr), pak vmícháme vejce a olej (nejlépe elektrickým mixérem) a přidáme červené potravinářské barvivo. Těsto by mělo být sytě růžové až červené. Já používám gelové, takže dávám tak na špičku lžičky. S ostatními nemám zkušenost, takže se řiďte barvou těsta. Těsto vlijeme do nachystané formy a dáme péct do předehřáté trouby. Těsto pečeme asi 20 – 25 minut. Troubu po dobu pečení neotvíráme nebo se korpus srazí. Upečený korpus poznáme tak, že se lehce odklápí od dortové formy a že se těsto nelepí na špejli.

Než se těsto upeče, nachystáme si krém. Šlehačku ušleháme do tuha. Vmícháme želatinový ztužovač, připravený podle návodu na obalu. Já používám Želatinový ztužovač Dr.Oetker (odpovídá 6 plátkům želatiny). Ten připravíme tak, že do 100 ml vlažné vody (já jsem použila jahodovou šťávu ze zavařených jahod nebo můžeme použít i jahodový sirup) vsypeme obsah sáčku a mícháme asi 30 sekund. Poté rychle vmícháme do šlehačky a mícháme elektrickým mixérem asi 2 minuty. Přidáme asi 40 g mletého cukru (nebo víc, podle chuti), vidličkou rozmačkané jahody a čokoládu rozkrájenou na kousky. Takto připravený krém dáme asi na 30 minut do lednice, aby před použitím ještě trochu ztuhl.

Upečený korpus necháme zchladnout. Poté ho přendáme na talíř a lžící vydlabeme asi 1,5 cm do hloubky a necháme asi 1 cm široký okraj. Vydlabanou část korpusu rozdrobíme. Na vydlabaný korpus poklademe omyté a osušené jahody. Šlehačkový krém navršíme na korpus kopulovitě až k okraji a posypeme rozdrobeným korpusem. Domácí jahodový krtkův dort dáme do lednice a necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout.

Hotový krtkův dort můžeme ozdobit marcipánovými figurkami nebo jahodami.

Jahodový krtkův dort bez mouky podáváme vychlazený.

[print_gllr id=1561]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient