Jeden z časově náročnějších dortů, který ale zvládne i začátečník. Tento ovocný dezert je jemný, nadýchaný a jistě zachutná.
Na korpus: |
vejce |
3 ks |
moučkový cukr |
100 g |
hladká mouka |
150 g |
prášek do pečiva |
1/4 lžičky |
tuk a mouka |
na vymazání formy |
Na krém: |
mléko |
2 dl |
vanilkový pudink v prášku |
4 lžíce |
máslo |
180 g |
moučkový cukr |
180 g |
kakao |
2 lžíce |
Na náplň a ozdobu: |
smetana ke šlehání |
1 balení |
banán |
5 ks |
kiwi |
1 ks |
ztužovač šlehačky |
1 balení |
čokoládové hoblinky |
1 lžíce |
čokoládová rýže |
1 lžíce |
|
Postup |
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbytek cukru a vyšleháme dotuha. Do žloutkové pěny střídavě přimícháváme sníh a mouku, nakonec vmícháme prášek do pečiva promíchaný se 2 lžícemi mouky. Těsto vlijeme do formy a dáme do předehřáté trouby (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) a pečeme 8 minut, pak teplotu snížíme a dopečeme (propečení zkusíme párátkem).
Upečený korpus vyjmeme z formy a dáme chladnout na mřížku. Uvaříme pudink dle návodu na obalu a necháme zchladnout. Změklé máslo ušleháme s prosátým cukrem dohladka, postupně vmícháme vlažný pudink a krátce zašleháme. Do krému zamícháme kakaový prášek. Vychladlý korpus podélně rozřízneme. Spodní díl potřeme vrstvou krému. Banány oloupeme, rozkrájíme a poklademe na krém, překryjeme další částí krému a přitiskneme svrchní placku.
Obvod korpusu potřeme krémem, na který přitiskneme čokoládovoou rýži a dort dáme do chladu ztuhnout. Smetanu se ztužovačem dohusta vyšleháme. Dort potřeme a dozdobíme šlehačkou, na plátky nakrájenými banány a kiwi a posypeme čokoládovými hoblinkami.
|
|
[print_gllr id=1074]
Zdroj zde