Lehký čokoládový dort bez mouky

Ač je tento dort poměrně časově zdlouhavý a náročný, rozhodně stojí za upečení. Je méně kalorický, protože je bez mouky, ale to jej nedělá o nic horším – naopak!

Ingredience:
máslo 6 lžic (90 g)
nasekaná hořká čokoláda 220 g
velký žloutek 6 ks
velký bílek 6 ks
krystalový cukr 120 g
mletý cukr na pocukrování
oslazená šlehačka vanilkovým cukrem pro podávání
Postup
Předehřát troubu na 190°C. Vymastit formu na pružinu a dát ji stranou.

Nad mírně vařící vodou v ohnivzdorné misce rozehřát máslo s čokoládou. Sem tam zamíchat, až se vše rozpustí. Odstavit a nechat trošínku zchladnout, Zašlehat tam žloutky jeden po druhém.

V čisté míse vytřené citronem našlehat bílky do měkkých kopečků. Začít přidávat cukr a šlehat, až bílky ztuhnou a stanou se lesklými. Zamíchat 1/4 bílků do žloutkovo-čokoládové směsi. Nakonec velice zlehka vmíchat zbytek bílků.

Nalít těsto do připravené formy a uhladit jeho povrch. Péct dort do té doby, než se začne oddělovat ode stěn formy a jeho střed ztuhne. Asi 45–50min.

Nechat úplně vychladnout na mřížce a potom oddělat strany formy a dort přenést na mísu.

Dort se podává pocukrovaný a s kopečkem šlehačky, chcete-li.

[print_gllr id=1248]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient