Linecký dort

Výborný linecký dort, který Vám zabere cca 2 hodiny času, ale výsledek jistě stojí za to. Kdo má rád klasické linecké, na tomto dortu si smlsne a bude si brát další a další kousek.

Křehké těsto:
zralý citron 1 ks
hladká mouka 300 g
mleté lískové ořechy 300 g
cukr 200 g
sůl špetka
vanilkový cukr 2 balíčky
mletá skořice 1 lžička
vejce 1 ks
bílek 1 ks
máslo 300 g
Další suroviny:
malinový džem 300 g
žloutek 1 ks
mléko 1 lžíce
Postup
Příprava:

Citron omyjeme horkou vodou, osušíme ho a do mísy nastrouháme kůru. Přidá­me mouku, lískové ořechy, cukr, sůl, vanilkový cukr, skořici, vejce, žloutek a na vločky nakrájené máslo a vypracu­jeme těsto. Těsto přendáme na pomou­čený vál a ještě ho důkladně prohněte­me rukama. Vytvarujeme kouli, zabalí­me ji do fólie a uložíme na 60 minut do chladničky.

Dohotovení:

Troubu zahřejeme na 175 °C. Dno formy (cca 26 cm) vyložíme pečícím papí­rem. Ze 2/3 těsta vyválíme plát velikostí formy a vyložíme jím dno. Rukama

vytvarujeme asi 2 cm vysoký okraj. Těsto stejnoměrně potřeme džemem.

Ze zbylého těsta na lehce pomouče­ném válu vyválíme asi 5 mm silný plát. Rádýlkem vykrájíme asi centimetrové proužky a mřížkovitě je rozdělíme na džem. V mléce rozšleháme žloutek a celou mřížku jím potřeme.

Dort pečeme na prostřední příčce trouby asi 45 minut. Vyndáme z trouby, vyklopíme z formy a necháme rychlad­nout na kuchyňské mřížce.

[print_gllr id=915]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient